Lyssna

Nyhet / Publicerad 31 januari 2024

Lär dig att våga ta svåra samtal

Lär dig metoder och förhållningssätt som du som ideell kan använda i mötet med personer som behöver prata om djupare frågor. Under tre kvällar i april 2024 kan du lära dig grunderna i att föra inlyssnande samtal.

Som ideell i Svenska kyrkan kan du ibland möta människor som vill samtala med dig om djupare frågor. Det kan handla om sjukdom, relationer, meningen med livet eller andra existentiella frågor. Men det är inte alltid lätt att veta hur man ska möta den som behöver prata.

Vid tre kostnadsfria samtalskvällar får du chansen att lära dig metoder och förhållningssätt som du kan använda dig av i samtal med behövande i församlingen. Det handlar mycket om att låta den andre får stå i fokus och att själv lyssna mer än du talar. 

Samtalsledare är Erik Isaksson, präst och kaplan vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Lund. Erik har tidigare arbetat som sjukhuspräst i Lund och med hospicevård i Botswana.

Tre separata samtalskvällar

Första samtalskvällen hålls 8 april 2024. Denna kväll kommer Erik att tala om hur vi som medmänniskor kan hjälpa andra att tala om existentiella frågor och om hur vi kan möta människor i sorg och kris. Du får lära dig grunderna i att föra ett inlyssnande samtal utifrån att vara medmänniska. Antalet platser vid första samtalskvällen är begränsat till 25 personer. 

För den som vill veta mer och få tillfälle att öva sig i samtal hålls ytterligare två träffar, 17 och 24 april. Till dessa två tillfällen anmäler du dig separat. Erik leder dessa kvällar en dialog om skillnaden mellan olika slags samtal, innehåll, förväntningar och krav samt gränsernas betydelse i en samtalskontakt. Du får öva dig i att leda samtal. Det ges tillfälle att reflektera över första träffens föreläsning samt att dela egna erfarenheter. Antalet deltagare vid andra och tredje träffen är begränsat till 10 personer per kväll.

Plats och tid

Samtalen hålls i Sensus lokaler på Nya Boulevarden 10 i Kristianstad. Varje samtalskväll startar med drop-in fika från kl.17.30. Programmet börjar kl. 18 och slutar kl. 21. 

Du anmäler dig via Sensus

Kursen är kostnadsfri. Anmäl dig senast 25 mars 2024 via Sensus webbplats. 

Frågor om kvällarna 

Vid frågor kontakta Solveig Wollin, solveig.wollin@jamshog.org, 0722-35 56 11 eller Maria Nilsson, maria.nilsson@sensus.se, 0761-69 64 71. 

Kursen sker i samarbete mellan Lunds stift, Sensus studieförbund och Jämshögs folkhögskola.