Granbarkborren är varje skogsägares mardröm. Angripna träd dör och virkesvärdet försämras. En färsk inventering från Skogsstyrelsen tyder på att angreppen kommer att fortsätta. Hittills i år har fem miljoner kubikmeter angripits.
Utvecklingen i de skogar som förvaltas av Svenska kyrkan Lunds stift går dock i motsatt riktning: antalet angripna träd minskar stadigt sedan 2021.
Dag Åkesson, skgsförvaltare i Svenska kyrkan Lunds stift, är välbekant med problemen som den fruktade insekten innebär.
- Efter den extremt torra sommaren 2018 såg vi ökade angrepp på träd som led av vattenbrist. Det är sådana försvagade träd som granbarkborren ger sig på. Först 2021 såg vi att angreppen började minska.
Tidig upptäckt och snabba åtgärder är A och O för att få bukt med barkborren, enligt Dag. Arbetet har gett resultat som visar sig i att betydligt färre träd är angripna i dag.
- Vi har arbetat medvetet och uthålligt med att lokalisera och ta bort angripna träd. Det är kostsamt och tidskrävande, inventeringsarbetet sker nästan helt manuellt, men det har gett effekt, helt klart. Nedgången från 2021 håller i sig.
Små borrhål och lite brunt mjöl på barken är det enda som syns av ett tidigt barkborrebesök, berättar Dag. I regel upptäcker man angrepp först när barren börjar vissna.
- Granbarkborren finns alltid och normalt ser vi enbart mindre angrepp på enstaka träd. Genom vårt arbete med att inventera och avverka angripna granar har vi begränsat skadorna från 2018, säger Dag.