Naturvärden och känslomässiga band
Det finns olika anledningar till att skogsfastigheter som omvandlas till naturreservat ser ut som de gör. Markägaren har sett att det finns naturvärden, har inte behövt hugga ner skogen, har känslomässiga band till fastigheten eller så spelar impedimenten en roll – det är för blött eller för stenigt.
Generellt för skogsfastigheter upphör rätten till skogsbruk när den löses in. När det gäller skogliga naturreservat lämnar man dem som de är med vissa undantag.
En skötselplan upprättas alltid påpekar Johan. Träd kan fällas, men i naturvårdande syfte och ej för produktion. Ibland finns synpunkter från allmänheten rörande naturreservat som är viktiga att adressera. Det kan handla till exempel om att förklara att liggande trädstammar behövs för den biologiska mångfalden.
Finns det några speciella förutsättningar för naturreservatet i Gudmuntorp?
-Dilemmat här är att träden i bokskogen är av samma ålder, runt hundra år. Det betyder att skogen är ett museum. Skogen måste hjälpas i en naturvårdsriktning och det måste tillföras nya träd. Det ska göras luckor för att bryta homogeniteten. Unga träd av andra träslag än bok ska planteras, poängterar Johan.
-Allmänt för naturvården finns det stora utmaningar idag. Ska vi enligt forskningen kunna behålla den biologiska mångfalden bör minst 30 procent mark avsättas. Även från politiskt håll lyfts detta, med uppdelningen 10 procent formellt skydd och 20 procent frivillig avsättning, tillägger Johan.
44 miljoner till Skåne
År 2024 fick Länsstyrelsen Skåne cirka 44 miljoner av Naturvårdsverket för att teckna avtal med markägare om att bilda naturreservat. Landets budget för bildande av naturreservat har de senaste åren sjunkit från cirka 1,671 miljard per år till cirka 1,186 miljarder per år, en minskning med cirka 0,5 miljarder per år.
EU:s restaureringsförordning
-Ska vi i kyrkan behålla arter i våra skogar, behöver vi hålla ekosystem intakta. Då kan vi inte skydda ett för litet område utan det behövs stora områden. Detta kräver medel – och de är i minskande. Ökade priser och inflation gör att mindre pengar finns kvar till arealskydd, nämner Dag och fortsätter:
-En annan faktor är EU:s nyligen tagna restaureringsförordning. Där påpekas det att ekosystemen inte mår bra och behöver restaureras. Ska vi nå upp till EU:s mål behövs det krafttag. I Skåne är 4,2 procent skyddad mark idag. Om vi ska skydda 5 procent ytterligare är det väldigt mycket. Förordningen är dock inte tydlig, den är ett ”ramverk” och går inte in på detaljer kring hur målen ska nås, påpekar Dag.
Vilka områden är lämpliga att avsätta? Det måste vara skyddsvärd skog med hög grad av biologisk mångfald som utmärks av kvalitet, säger Dag och inflikar:
Unika skånska skogar med rödlistade arter
-Vi har unika skogar i vår region. När det gäller rödlistade skogslevande arter i Sverige så finns cirka hälften av dessa arter i ädellövskogen i Skåne.
Den senaste tiden har det skett kraftiga neddragningar från statligt håll vad gäller medel till skötsel. Särskilt i naturområden med många besökare har detta fått en negativ inverkan.
Det finns med andra ord mycket att ta tag i när det gäller naturvård för att skapa ett långsiktigt hållbart klimat. Det finns också livsviktiga och stora värden att värna och för den biologiska mångfaldens skull är det en nödvändighet att göra insatser för att restaurera och bevara. I det ljuset är de fyra nya naturreservaten i Lunds stift värdefulla tillskott.
Text och foto: Maria Lundström
Fotnot: Impediment är mark med låg förmåga att producera virke.