Kvinna i port
Lyssna

Nyhet / Publicerad 15 april 2025 / Ändrad 22 april 2025

Hallå där textilkonservator Cajsa Hallgren...

...som hjälper församlingar i Lunds stift att rädda och ge nytt liv åt kyrkliga textilier. Vad gör du just nu?

-Jag har precis lagt sista handen vid ett stort uppdrag åt Vittskövle. Vid en brand i kyrkan blev en del textilier rökskadade: Mässhakar, stolor och antependier. De har rengjorts med ättika och tvättmedel samt även vädrats. Rök neutraliseras av syret i luften. Att restaurera denna typ av skador är tidskrävande. En hel åtgärd för mässhake tar cirka fyrtio timmar. Foder och mellanfoder lossas så att allt kan tvättas separat. Slutligen sys det ihop igen och eventuellt slitet foder kan bytas eller skarvas.

Vad har du på gång framöver? 

-Jag har uppdrag bokade för Sankt Andreas kyrka i Malmö och för församlingarna i Ängelholm, Perstorp och Lomma. Ett pågående projekt är konservering av liturgiska textilier åt Domkyrkomuseet i Lund, detta inför en utställning som ska visas när museet återinvigs.

Dina bästa tips till församlingar när det gäller skötsel av textilier? 

-Försäkra att de inte blir skadade genom att förvara dem och hantera dem på rätt sätt. Vid kallställning av kyrkor se till att flytta textilierna för att förhindra fuktskador. Mögel hittar man framför allt på de mässhakar som hänger längst in i skåpet.

 

 

Med rena händer kommer man långt. Hanterar man plagg och tyger med otvättade händer tillför man fett och fläckar som kan starta en nedbrytning av material. Det är även mat för skadedjur och grogrund för mögel.

Cajsa Hallgren, textilkonservator

Vilka skador är vanligast på de textilier du tar emot?

-Efter många års användning blir det slitningar och smutsränder runt halsen på prästernas mässhakar. Halsringningen får ofta en skyddande bandkantning och gamla foder kan bytas. Även de textilier som man hänger framför altaret som utsmyckning - antependier och altarbrun – blir ofta märkta av tidens tand.  

Vad är en utmaning för dig i vardagen? 

- Det blir allt svårare att hitta tyger som är lämpliga att använda. Det handlar om att hitta rätt kvalité, färg, textur med mera. Jag har regelbunden kontakt med tygbutiker för att få tygprover.

Text: Maria Lundström