- Idén om att köpa anläggningen, som skulle bli ett utbildningscentrum för den protestantiska kristenheten, föddes redan 1912 men kunde bara förverkligas tack vare ärkebiskop Nathan Söderbloms insatser. Söderblom var protektor för Haus Hainstein fram till sin död 1931. På gården har man rest en staty till hans ära.
- Med den svenska folkhögskolan som modell utbildades i början unga män. Många av dem blev sedan präster eller kyrkomusiker. Under DDR-tiden utbildades på Haus Hainstein sammanlagt runt 500 kyrkomusiker och församlingspedagoger. Utbildningarna lades ner 1997. Sedan dess är Haus Hainstein ett hotell och en konferensanläggning med tillhörande kapell, som är öppen för kyrkliga grupper och andra, men även för privatpersoner. Jag har varit där ett antal gånger, både på årsmöten, men även med mitt arbetslag och med Lunds stifts biskop, kontraktsprostar och stiftsstyrelse.
Vad ser du mest fram emot under dagarna?
- En höjdpunkt blir högtidsgudstjänsten i Johann Sebastian Bachs dopkyrka där Evangelische Kirche Mitteldeutschlands biskop Friedrich Kramer ska predika. Vidare ser jag fram emot att lyssna till föredrag, som bland annat handlar Svenska kyrkans betydelse vid grundandet av Haus Hainstein. I Eisenach är man väldigt glad och stolt över de band och kontakter som man har med Svenska kyrkan. Det blir även roligt att träffa människor och samtala.
Något annat du särskilt vill lyfta?
- 100-årsjubiléet av Haus Hainstein kommer att övergå i den årliga Bachfestivalen som arrangeras kring reformationsdagen den 31 oktober. Där kommer Allhelgona Motettkör, hemmahörande i Lund, under ledning av Sofia Östling att delta och medverka i reformationsgudstjänsten. De ger dessutom en egen konsert.
Din roll i jubileumsfirandet?
- Det är ett gediget och omfattande program som äger rum i Eisenach. Jag har själv varit med och förberett firandet i två års tid. Ärkebiskopen var inbjuden men hade tyvärr ingen möjlighet att närvara. Frågan gick vidare till biskop Johan Tyrberg som bett mig delta istället. Jag har fått en hälsning från ärkebiskopen som jag kommer att läsa upp i samband med att biskop Kramer ska tala.
Vad beror kopplingen mellan Haus Hainstein, Svenska kyrkan på nationell nivå och Lunds stift på?
- Sedan ärkebiskop Nathan Söderbloms tid finns knytningen till Svenska kyrkan centralt. Eftersom Evangelische Kirche Mitteldeutschland är Lunds stifts vänstift har vårt stift blivit ombett att hålla i kontakterna. Som delägare blir Svenska kyrkan inbjuden till årsmötet. Sedan 2018 har jag varit Svenska kyrkans representant på dessa möten.
Är Haus Hainstein ett resmål du kan rekommendera till stiftets församlingar?
- Absolut! Det är spännande och givande att göra en resa i Luthers fotspår. Luther bodde som ung i Eisenach. Han gick i skola där. I staden finns även ett Luthermuseum, ett Bachmuseum och som sagt även Johann Sebastian Bachs dopkyrka. Intill finns borgen Wartburg. De är alla värda ett besök.
Text: Maria Lundström