Mötet var planerat sedan länge men kom att direkt haka i biskoparnas ambition att sätta fart på klimatarbetet i Svenska kyrkan. Biskoparnas uppmaning att låta en teologiskt reflekterad syn på skapelsen prägla förvaltningen av aktier, skog och mark - för att minska klimatpåverkan och påskynda klimatomställningen – var just vad mötet syftade till.
– Trodde vi inte att det gick skulle vi inte sitta här, sade en av deltagarna.
Thomas Söderberg, tidigare biskop i Västerås stift, var inbjuden för att ge ord åt ansvaret.
– Andligt ledarskap är att vårda relationer mellan människor och Gud, mellan människor och människor och relationen till en själv. När naturen såras, såras också vi, konstaterade han och gav en stark uppmaning till mötet.
– Det andliga ledarskapet är givet till hela kyrkan. Prästlönetillgångarna kan visa hur vi lever som vi lär. Ni har kunskapen, ni har engagemanget, jag hoppas ni tillåter teologi prägla förvaltning. Ni är kyrka på plats, ni bär med er andligt ledarskap.
Jord, skog och samhällsbyggnad
Det var första gången som både tjänstemän och förtroendevalda från alla stiftens egendomsförvaltningar samlades för att diskutera en verksamhetsfråga. Mötet byggdes upp kring tre områden: jord, skog och samhällsbyggnad. Utifrån den teologiska reflektionen och flera faktaspäckade föredrag från inbjudna specialister genomfördes workshops kring varje område.
Både stora och små åtgärder eller förändringar i förvaltningarnas verksamheter diskuterades. Bland de konkreta ämnen som lyftes fanns att verka för ökad träförädling, engagemang i detaljplaner och husbyggande, engagemang i vindkraft och solcellsparker, framställning av biogas, användning av biobränslen och utbildning av jordbruksarrendatorer.
– Vi behöver se helheten i det här, det handlar inte bara om produktion, sammanfattade en av stiftsgrupperna.
– Vi gillar höga ambitioner och ännu mer gillar vi när det blir verkstad, var budskapet från en annan.
– Vi har många konkreta och tydliga förslag att ta vidare. Men vi kan inte lösa allt på en gång, vi måste ta det i delar, konstaterade ytterligare en grupp.
Skogen som kolsänka ett glädjeämne
Skogen som kolsänka, växande skog binder kol, lyftes som ett glädjeämne. Sverige är ett skogsland och Svenska kyrkan en långsiktig skogsförvaltare med möjlighet att ytterligare utveckla miljöhänsynen. Samtidigt påminde flera deltagare om målkonflikter mellan klimatfrågan och andra miljöfrågor, exempelvis den biologiska mångfalden.
– Vi måste kunna ro med två åror, menade Stefan Edman, biolog och miljödebattör som bidrog med inspiration.
På plats i Sollentuna fanns representanter från Lunds stift. Vad tänker de om mötet?
- Det är väldigt värdefullt att träffas och lära oss tillsammans om viktiga framtidsfrågor för egendomsförvaltningen. Det var två intressanta och lärorika dagar i Sollentuna. Jag tror också att vi alla fick en större förståelse för varandra och de komplexa frågorna i de samtal och diskussioner som vi hade i mindre grupper, säger Anna Boo, stiftskonsulent för hållbar utveckling i Lunds stift.
Katarina Hallenborg, chef för egendomsförvaltningen i Lunds stift instämmer och summerar:
- Det var lyckade dagar där vi tillsammans skapade en gemensam grund att stå på i det fortsatta klimatarbetet. Det är glädjande att det, trots våra olika förutsättningar ute i stiften, tycks finnas en stor samsyn i de här frågorna.
Färdplan för klimatet på gång
Arbetet på klimatmötet kommer att tas vidare av en arbetsgrupp för fortsatt bearbetning och är tänkt att leda till en för alla stiftens egendomsförvaltningar gemensam handlingsplan för klimatomställning, antagen av egendomsnämnderna eller utskotten. Tanken är att den också ska länka in i Svenska kyrkans klimatstrategi ”Svenska kyrkans färdplan för klimatet”.
kajsa.aslin@svenskakyrkan.se (med tillägg av maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se)
FAKTARUTA
Svenska kyrkan har siktet inställt mot en klimatneutral kyrka år 2030. Biskoparnas revidering av boken Ett biskopsbrev om klimatet är ett avstamp inför de omfattande insatser som krävs för att uppnå det målet.
Nästa steg är arbetet med att skapa En färdplan för klimatet, en för stiften och den nationella nivån gemensam målsättning för klimatarbetet. Färdplanen behandlas av stiftsstyrelserna under hösten 2019 för att därefter landa på kyrkostyrelsens bord för beslut. Förvaltning av skog och mark är ett av flera områden som kommer att beröras i färdplanen.