Två män står i solskenet invid ett grönt fält och elledningar.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 3 mars 2023 / Ändrad 11 augusti 2023

Kyrkan satsar på strålande framtid med solenergi

Solceller är hett åtråvärda i dessa tider med höga energipriser. Prästlönetillgångarna i Lunds stift satsar såklart på sol. Fem anläggningar ska till våren bli sex. Följ med hem till arrendatorn Jörgen Håkansson strax utanför Lund.

Kyrkan agerar framsynt med satsning på solenergi

Solen lyser skarpt denna vårvinterdag. Solstrålarnas kraft är högst påtaglig. Omgärdat av ett grönt lapptäcke av fält tronar en stor röd lada. Vi börjar besöket med att ta en titt på den nya installationen.

När jordbruksförvaltare Hans Törnlycke blickar upp mot det solcellstäckta taket utbrister han: ”Vackert som ett altare!”  

Intill står Jörgen Håkansson som sedan 1998 haft ett gårdsarrende i Stora Bjällerup i Staffanstorps kommun. Han är märkbart glad för satsningen på solenergi:  

-Jag tycker att kyrkan agerar framsynt. Det känns riktigt bra för klimatets skull och det är väl genomfört. Med dagens elpriser är det även en god affär för mig som arrendator. Det är positivt att inte vara lika utelämnad åt marknadskrafterna. När som helst drar jag igång. Efter klartecken återstår bara en sista inkoppling på nätet.  

Jörgen Håkanssons tänk har påverkats med tiden mot mer och mer klimatsmarta lösningar.  

-För 20 år sedan bytte jag oljepannan mot en värmepump och jordvärme. Det har varit tacksamt. Nu är det dags att ta nästa steg. Det är som ringar på vattnet. Det ena ger det andra. Nästa inköp blir sannolikt en elektrisk lastare.  

Två män står framför en ladugård och gör tummen upp.

Hans Törnlycke, jordbruksförvaltare på Lund stift och arrendatorn Jörgen Håkansson gör tummen upp för den nya solcellsanläggningen i Stora Bjällerup.

Foto: Maria Lundström

Alla pusselbitar på rätt plats 

Taket i Stora Bjällerup hyser cirka 100 solceller, vilket innebär att den är lite större än snittanläggningen. Den förväntade produktionen är cirka 40 000 kWh, alltså kilowattimmar per år. Överskottet går ut på nätet.   

-Gårdens totala årsförbrukning ligger på 70 000 kilowattimmar. Störst behov har jag när det är skördetider i juli och augusti, säger Jörgen Håkansson. 

När det gäller solenergi får en privatperson 60 öre utöver kilowattpriset på den sålda el som man levererar ut på nätet. Det får man inte som näringsidkare, men vid produktion och egenförbrukning betalar man ingen överföringsavgift eller energiskatt.  

-Marknaden är haussad. Alla vill ha solceller. Med stigande priser på el och energi har intresset ökat enormt, berättar Hans Törnlycke och fortsätter:  
 
-Företaget som vi på prästlönetillgångarna anlitar är mån om sina stora kunder så det gick snabbt från beställning till montering. Det finns fler som står i kö och som vill skaffa en anläggning, men alla har inte tak som passar. Här på Jörgens gård var samtliga pusselbitar på rätt plats.  

Positiv investering för båda parter 

Optimalt är att solpaneler placeras i ett rakt söderläge. Men det är inte alltid som byggnaden ligger i bästa läge. Takets konstruktion ska också kunna bära den extravikt som panelerna tillför. Vintertid med snö som tillkommer kan det handla om många extra kilon i belastning.  

-För arrendatorn blir det en fast kostnad för den energi som produceras oavsett rådande elpris. Risken är försumbar. Både för gemene arrendator och för kyrkan är det en positiv investering. Vid investeringar i solceller subventioneras räntan av kyrkan för att uppnå klimatmål, förklarar Hans Törnlycke. 

Antalet gårdsarrenden i Lunds stift, som omfattar Skåne och Blekinge, minskar. Det är en medveten strategi som prästlönetillgångarna har.  

-Vi vill skapa så rationella och effektiva enheter som möjligt. För 20 år sedan hade vi 150 gårdsarrenden, idag finns det 50 stycken. Vart femte år förhandlas arrendena om och det blir nya villkor. Då tänker vi alltid in vilka förbättringar som ska göras framöver.  

Vad ligger i framtiden?  

-Svenska kyrkan på nationell nivå har en färdplan för klimatet där bland annat främjande av energi från förnybara energikällor ingår. Här i vårt stift kommer vi fortsätta att satsa på solenergi. I pipeline diskuterar vi även att anlägga solcellsparker. Att sätta upp en anläggning på marken är inte lika populärt ännu, men jag tror att utvecklingen kommer att gå åt det hållet, avslutar Hans Törnlycke.  

Text: Maria Lundström.