Två män vid ett fönster
Lyssna

Nyhet / Publicerad 22 maj 2023

Nytt samarbete ger koll på byggnadsbeståndet

Hur är det ställt med prästlönefastigheterna i Lunds stift? Den frågan blir enkel att besvara när alla byggnader snart har nya vård- och underhållsplaner. Följ med till Möllerups gård när stiftingenjör, jordbruksförvaltare och arrendator ses för att gå igenom allt från taktäckning till husgrund.

På några få åkrar ligger betorna kvar i jorden, men höstdoften av nyplöjd jord vilar över Söderslätt. En flock höns av skiftande färg och form rusar över gårdsplanen.

- Praktiskt att bilar saktar ner när de ser hönsen, tycker Mats Persson, fjärde generationens lantbrukare och arrendator på prästlönefastigheten Skurup Örmölla 1:2 mellan Skivarp och Abbekås. 

Något bilkaos är det inte just denna oktoberförmiddag när stiftsingenjör Jan-Åke Karlsson och jordbruksförvaltare Lars-Ewert Jönsson träffar arrendatorn för att på plats besiktiga byggnadsbeståndet. Besöket är en del av Lunds stifts prästlönetillgångars arbete med att skapa vård- och underhållsplaner för alla arrendegårdar i stiftet under 2022-2023.

Hönsen springer fritt mellan de robusta ekonomibyggnaderna på Möllerups gård.

Foto: Sofia Lindstrand

Börjar vid köksbordet

- Vi brukar börja vid köksbordet tillsammans med arrendatorn, för att sen fortsätta med den praktiska biten, säger Jan-Åke Karlsson, som utför själva besiktningen. 

Lars-Ewert Jönsson, från Lunds stifts prästlönetillgångar, känner gården och dess förutsättningar. Han och Mats har träffats flera gånger och har löpande kontakt om frågor uppstår och när arrendena ska omförhandlas vart femte år.

- Tre gånger har vi setts och kommit överens, och jag hoppas det blir en fjärde säger Lars-Ewert till Mats, och skrattar.

Runt köksbordet inne i den vitkalkade mangårdsbyggnaden är stämningen god, kaffet starkt och diskussionen rör sig från dieselpriser till gamla hästskor som fastnar i harven. Mats träffar på sådana allt som oftast i åkern, berättar han. En rest från de decennier då hästkrafterna gick på havre och inte diesel. För ett par år sen dök ett fynd av det mer ovanliga slaget upp i åkern – en välbevarad flintyxa! Det vittnar om att platsen har varit bebodd i många tusen år.

Genomgången fortskrider byggnad för byggnad: maskinhall, loge, suggstall – takbeklädnad eternit, tegel med puts.

- Nej förresten, säger Mats, det är något annat material, som smular sig väldigt lätt. 

- Lertegel kanske, föreslår Jan-Åke.

Fyndet av en flintyxa på en av åkrarna i Skivarp, vittnar om att platsen varit bebodd mycket länge.

Foto: Sofia Lindstrand

Möllerups gård, Skurup Örmölla 1:2, har anor från mitten av 1800-talet. Fastigheten har förvaltats av Svenska kyrkan Lunds stift sedan 1982.

Foto: Sofia Lindstrand

Grundlig genomgång

Möllerup är med sina 96 hektar åker ett ganska typiskt gårdsarrende inom Lunds stift, berättar Lars-Ewert, som ansvarar för kontakten med arrendatorer i södra Skåne. Det som är ovanligt, är de många byggnaderna. Det finns till och med en liten transformatorstation. Vit med röd dörr, ett utropstecken över elektricitetens intåg på gården.

Genomgången av byggnaderna på pappret börjar bli klar, kaffet är urdrucket och det är dags för besiktningen. 

Utsatta delar som tak, fönster och grund undersöks extra grundligt. Jan-Åke fotograferar med mobilen och gör en lista över det som kan behöva åtgärdas och när det bör ske. 

- Arrendatorn ska stå för löpande underhåll och vi som ägare ska se till att större saker byts i tid, berättar Lars-Ewert och fortsätter:

- Detta är ett jättebra sätt för oss att få en fackmannamässig genomgång av byggnadsbeståndet så att vi vet vad som ligger framför oss i form av kostnader för reparationer och underhåll.

Mätinstrument i väska

Fuktmätare för luft och trä får följa med stiftsingenjörerna på besiktningar.

Foto: Sofia Lindstrand

- Detta är ett jättebra sätt för oss att få en fackmannamässig genomgång av byggnadsbeståndet så att vi vet vad som ligger framför oss i form av kostnader för reparationer och underhåll.

Mats Persson, arrendator

Satsar på växtodling

Lars-Ewert påpekar att djurhållningen sliter extra mycket på byggnaderna. Under en period hade Mats 80 suggor i ena stallet, men grisproduktionen är under avveckling. Fodret har blivit för dyrt för att det ska löna sig. I stället blir det växtodling med främst vete, betor och raps på de 96 hektar han arrenderar. 

- Växtodlingen har nog varit det mest intressanta för mig ändå, säger Mats. 

Lars-Ewert intygar att allt färre väljer att ha djur bland arrendatorerna han har kontakt med.

- Det blir för bundet tycker de flesta. Man kan inte resa, djuren behöver ständig tillsyn. Så vill inte många leva idag, kanske framför allt inte bondens familj.

Jan-Åke vänder sig till Mats och undrar hur många timmars arbete det blir på en vecka.

- Ja, som växtodlare blir det som mest jobb på hösten, då är det intensivt. Slår man ut det så blir det ingen bra timpeng, säger Mats med ett snett leende.

Arbetstiderna till trots saknar Mats inte sitt tidigare jobb i bygghandeln.

- Man rår sig själv, det är det bästa. Jag är uppvuxen på en gård i närheten och trivs med det här livet.

Tre män tittar på ett papper

Lars-Ewert Jönsson och Jan-Åke Karlsson, från Lunds stift, med Mats Persson, arrendator på Möllerups gård.

Foto: Sofia Lindstrand

Givande samarbete

Diskussionen går vidare om fukt, dränering, saltkristaller och puts – allt som kan dyka upp i gamla hus. Stiftets ingenjörer och jordbruksförvaltare har tillsammans hunnit besöka 30 fastigheter hittills och ett tiotal återstår. Målet är att till årsskiftet 2023-2024 ska samtliga utarrenderade jordbruksfastigheter ha klara vård- och underhållsplaner.

- Det funkar bra att åka ut så här, en jordbruksförvaltare och en ingenjör, tycker Lars-Ewert, och Jan Åke håller med:

- När jag kommer hem ska jag sätta mig och skriva rapporten. Det är ju många byggnader här, av skiftande ålder, och det blir ett gediget material.

Mer om Lunds stifts prästlönetillgångar

Avdelning för egendomsförvaltning

Här hittar du kontaktuppgifter till anställda vid avdelningen för egendomsförvaltning i Lunds stift.

Jord

Svenska kyrkan är en av de största markförvaltarna i Skåne och Blekinge. Som stor markförvaltare strävar Lunds stift efter att agera förutseende, stabilt och ansvarsfullt.

Miljö och klimat

Prästlönetillgångarnas arbete med miljöfrågor styrs av den miljö- och klimatpolicy som är antagen av Stiftsfullmäktige. Förvaltningens skogsbruk är sedan många år certifierat.