- För att få svar på den frågan låter vi Nathan Söderblom bli del av sommarens kyrkospelsensemble. 2024 års produktion blir ett visuellt och mäktigt kyrkospel som handlar om det livsviktiga arbetet för framtidens fred med inspiration från dåtidens fredsarbete, berättar prästen, liturgen och dramatikern Åsa Egnér, som tillsammans med Staffan Gerdmar och Lisa Mårtensson står för regi.
Utgångspunkt i Bergspredikan
Spelet är nyskrivet med texter hämtade från den kände teologens livsverk, händelser och gudsmöten, sammanvävt med dagsaktuella texter med temat fred, krig, liv och framtid.
- Med utgångspunkt i Bibelns radikala bergspredikan låter vi Söderbloms egna ord ljuda i växelspel med brännande speglingar till vår kristyngda samtid, och gemensamt bilda ett kraftfullt rop för en mer rättvis och solidarisk värld, säger Åsa Egnér.
Nyskriven musik
Spelet ackompanjeras av nyskriven musik av tonsättaren och kyrkomusikern Johan-Magnus Sjöberg som för första gången skapat musik till Lunds stifts kyrkospel:
-Att utgå från Nathan Söderblom var ett spännande uppdrag. I musiken för solo, körgrupp och orgel har jag försökt återskapa Söderbloms kontrastfulla väsen. Resultatet är en repetitiv och gestaltande teatermusik där musiken inte står i vägen för dramat och där jag vägt in att det är ungdomar som framför körverket och att en ung organist, 18-årige Johannes Andrée, framför orgelstämman.
Ekumenisk ensemble
Medverkar gör, förutom ungdomskören, en ekumenisk ensemble från Katolska kyrkan och medlemmar från Teater Slangbellan, en teatergrupp som drivs som daglig verksamhet i Lund.
Text: Maria Lundström
FOTNOT
Ekumenik handlar om kyrkors vilja att samtala, samarbeta och söka enhet.
Jesus bergspredikan är central i Bibeln och kan beskrivas som en sammanfattning av kärnan i Jesus lära. I Matteusevangeliets femte, sjätte och sjunde kapitel handlar det om hur Jesus i sin bergspredikan undervisar lärjungarna och folket på ett berg vid Galileiska sjön.