Kollage av personporträtt.
Lyssna

Program 11 september

Dag två av "Kallad till kärlek" bjuder på ett stort antal seminarier runt om i centrala Lund. Bland föredragshållarna finns namn som Elisabeth Gerle, Emil Jensen, Kent Wisti, Royne Mercurio (skaparen av Herre Gud & Co), Sofia Camnerin med flera.

Andra dagen av konferensen bjuder på seminarier runt om i centrala Lund på temat ”Kallad till kärlek”. Dagen avslutas med en gemensam mässa. 

Hålltider för dagen

8.45 Seminarier
10 Fika
10.30 Seminarier
11.30 Lunch
13.30 Seminarier
14.30 Fika
15.00 Mässa
16.30 Konferensen avslutas

Välj bland 29 olika seminarier 

I anmälan väljer du mellan att gå på

  • tre kortare seminarier
  • ett halvdagsseminarium plus ett kortare 
  • ett heldagsseminarium. 

I listan nedan hittar du alla valbara seminarier. Halv- och heldagsseminarierna är utmärkta. De övriga är kortare seminarier. 

Valbara seminarier

150 år av internationellt engagemang (Act Svenska kyrkan)

Logotyp för Act Svenska kyrkans 150-årsfirande.

2024 är det 150 år sedan Svenska kyrkans mission bildades och de första missionärerna sändes ut till Sydafrika.

Foto: Act Svenska kyrkan

Kort seminarium. Ges 8.45—10 och 13.30—14.30.

2024 är det 150 år sedan Svenska kyrkans mission bildades och de första missionärerna sändes ut till Sydafrika. I detta seminarium får du ta del av vad dessa 150 år av internationellt engagemang har betytt för världen och Svenska kyrkan.  

Medverkande: Nicklas Fahlgren, ACT Svenska Kyrkan.

Abrahams tält—samverkan mellan religiösa samfund i Malmö

En kvinnlig diakon, en manlig rabbin, en kvinna i slöja och en kvinna med uppsatt hår står i en moské.

Abrahams tält är ett projekt i Malmö där elever bjuds in till de tre abrahamitiska religionernas heliga rum.

Foto: Privat

Kort seminarium. Ges 8.45—10 och 10.30—11.30. 

Abrahams tält är ett samverkansprojekt som tar elever i Malmö med på en bussresa till en ortodox synagoga, en moské och en kyrka. Syftet är att visa eleverna de tre abrahamitiska religionernas heliga rum och samtidigt diskutera levnadsregler, ritualer och värderingar. 

Medverkande: Jonida Vishkurti, Islamic Center. Martin Wessbrandt, Husie församling. Fredrik Sieradzki, Judiska församlingen.    

Att öva upp förmågor för kärleken till nästan och Skapelsen (AD Repka)

Man i blå dunjacka och mössa vid stranden.

AD Repka arbetar med förändringsledning och hållbarhet i Lunds stift.

Foto: Privat

Kort seminarium. Ges 10.30—11.30 och 13.30—14.30.

Lunds stift arbetar 2024 särskilt med Inner Development Goals. Det handlar om en inre omställning i hur vi relaterar till oss själva, varandra och omgivningen i vår arbetsvardag för att möta FN:s globala mål för hållbarhet. Vi vill alla verka i omsorgsfull och solidarisk kärlek till vår nästa och skapelsen, men vilka färdigheter stärker vår förmåga att röra oss i den riktningen?

Seminariet ger plats för reflektion kring personliga och gemenskapers styrkor, utvecklingsbehov samt förslag på handling.

Medverkande: AD Repka. Repka arbetar med förändringsledning och hållbarhet i Lunds stift. 

FULLBOKAT. Barn och ungas rätt till begravningsplatsen - Studiebesök på Östra kyrkogården i Malmö (heldagsseminarium)

Två kvinnor står framför en kyrkogårdsgrind.

Helene Båtshake och Kristina Nilsson driver projektet BURB (Barn- och ungas rätt till begravningsplatsen).

Foto: Privat

Heldagsseminarium 8.45—14.30.

Under ledning av Helene Båtshake och Kristina Nilsson från projektet BURB (Barn- och ungas rätt till begravningsplatsen) får du vara med om en guidning om kyrkogårdens historia.

De mångfacetterade begravningsplatserna är Sveriges största kulturarv. Vi får bekanta oss med några olika perspektiv på liv och död som till exempel djur, växter, historia, olika religiösa och kulturella traditioner. Förmiddagskaffe och lunch serveras på plats. Vandring och visning av kyrkogården och kapellen sker såväl utomhus som inomhus och omfattar en promenad om cirka tre km, trappor kan förekomma. Buss avgår från Lunds domkyrka 8.45 till Östra kyrkogården i Malmö, vilken ritades av Sigurd Lewerentz och invigdes 1921. Återkomst till Lunds domkyrka 14.30. 

FULLBOKAT. Barns existentiella frågor: att samtala med barn om tro (Joseph Sverker)

Man med skägg och snedlugg.

Joseph Sverker är teologie doktor och högskolelektor i systematisk teologi vid Enskilda Högskolan Stockholm.

Foto: Maja Floberg

Kort seminarium. Ges 10.30—11.30 och 13.30—14.30.

Barn värderas högt i samhället. Samtidigt visar forskning att barns frågor och tankar om tro och livet inte tas på det allvar som det borde. Det lyhörda samtalet är centralt för att barn ska skapa en egen tro som kan hjälpa i livet. Hur kan vi som vuxna bli bättre på att lyssna och samtala med barn om deras frågor om tro och livet? Och vad händer då?

Medverkande: Joseph Sverker, teologie doktor, högskolelektor och ämnesföreträdare i systematisk teologi vid Enskilda Högskolan, Stockholm.

FULLBOKAT. Befriande bibelläsning (halvdagsseminarium med Katarina Hedqvist och Åse Aronsson)

Kollage porträttbilder av två kvinnor.

Katarina Hedqvist, präst i Skogslyckans kyrka och Åse Aronsson, lärare på S:t Sigfrids folkhögskola har arbetat med konceptet Befriande Bibel sedan 2012.

Foto: Privat

Halvdagsseminarium 8.45—11.30.

På vilket sätt kan bibeltexterna hjälpa oss att tolka våra liv och vårt samhälle idag? Hur kan Bibeln bli ett redskap i ett förändringsarbete, både vad gäller våra egna liv och i arbetet för en rättvisare värld? Vad händer när vi låter våra frågor och våra livssituationer gå i dialog med tusenåriga texter? Hur kan vi knyta samman liv, värld och tro? 

Medverkande: Katarina Hedqvist, präst i Skogslyckans kyrka, och Åse Aronsson, lärare på S:t Sigfrids folkhögskola. Båda har arbetat med Befriande Bibel sedan 2012. 

Det bröd vi behöver—matfattigdom och mathjälp (Elinn Leo Sandberg)

Kvinna med mörkt pagelångt hår och glasögon, klädd i randig skjorta.

Elinn Leo Sandberg är diakon och forskare vid Lunds universitet. Hennes forskning rör civilsamhällets mathjälp ur ett givare- och mottagarperspektiv.

Foto: Maria Lundström

Kort seminarium. Ges 8.45—10 och 10.30—11.30.

Svenska kyrkans mathjälp till människor i ekonomisk utsatthet ökar och allt fler församlingar och pastorat kämpar med att fördela begränsade resurser. I detta seminarium får du en lägesbild av matfattigdom, dess konsekvenser, vad Svenska kyrkan gör samt möjliga vägar framåt.  

Medverkande: Elinn Leo Sandberg. Elinn är diakon i Svenska kyrkan och doktorand vid Lunds universitet. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med fattigdomsfrågor. Hennes forskning fokuserar på civilsamhällets mathjälp ur ett givar- och mottagarperspektiv. 

Det finns ingen olycklig kärlek (Emil Jensen)

Man med långt hår och skägg, klädd i färgglad skjorta.

Emil Jensen har gjort flera sommar- och vinterprat i Sveriges radio, där han också hörs återkommande som kåsör i Godmorgon, världen och Tankar för dagen.

Foto: Hanna Ekström

Kort seminarium. Ges 8.45-10.

Musik, lyrik, komik och tankar för dagen. Alla som sett Emil Jensen trollbinda sin publik genom åren har upplevt hans helt unika blandning av musik och ordtrolleri, allvar och komik, personligt och politiskt. Han har förmågan att närma sig de svåraste frågorna och hela tiden hitta vändningarna och komiken i allvaret. Det ger kraft, tröst och engagemang i publiken i en tid när det behövs som allra mest. 

Emil Jensen har gjort flera sommar- och vinterprat i Sveriges radio och han är kåsör i P1:s ”Godmorgon, världen” och ”Tankar för dagen”. 2022 gjorde han en uppmärksammad turné helt och hållet per cykel, med föreställningen "Än susar skogen" - om det snillrika livet på jorden. Han har fått Gustaf Fröding-priset för sin poesi, Evert Taube-priset för sitt låtskrivande, flera miljöpriser och nominerats till Martin Luther King-priset för civil kurage. 

I seminariet medverkar även Anna Dager på cello och Hanna Ekström på fiol. 

Där pendeln har sitt fäste (Mikael Kurkiala)

Man med skägg, klädd i kavaj och skjorta, står lutad mot en trädstam.

Mikael Kurkiala är docent i kulturantropologi samt forskare och omvärldsbevakare vid enheten för forskning och analys på kyrkokansliet.

Foto: Mikael M Johansson

Kort seminarium.Ges 8.45—10 och 10.30—11.30. 

Utifrån sin bok ”Där pendeln har sitt fäste” undersöker Mikael Kurkiala godhetens, ansvarets och hoppets källa och förutsättningar i en tid präglad av kortsiktighet och individualism. Han tecknar en bild av vår samtid och följer sedan tankebanor mot de aspekter som han ur ett existentiellt perspektiv finner särskilt angelägna. 

Mikael Kurkiala är docent i kulturantropologi samt forskare och omvärldsbevakare vid enheten för forskning och analys på kyrkokansliet. 

Existensen på bioduken (halvdagsseminarium på biografen Kino)

Biografskylt.

Att se film tillsammans och mötas i samtal är ett starkt sätt att vara i livsfrågorna.

Foto: Kent Wisti

Halvdagsseminarium 8.45—11.30.

Att se film tillsammans och mötas i samtal är ett starkt sätt att vara i livsfrågorna. Följ med till biografen Kino och få en filmupplevelse. Efter filmen möts vi i ett samtal. Samtalet leds av studentprästen Jan Kjällström.

Kino är en medlemsbaserad biograf i Lund och ansluten till Folkets bio. De beskriver sig själva med orden ”Folkets Bio ger alla möjlighet att uppleva film som gör att vi kan förstå både oss själva och vår omvärld bättre.” De vill engagera, roa och beröra med film som ger nya perspektiv på livet och världen. 

Information om vilken film som visas meddelas senare. 

Guds pedagogik (Jonas Ideström)

Man med grånat skägg och mörka glasögon.

Jonas Ideström är professor i praktisk teologi samt prefekt för avdelningen för religionsvetenskap och teologi vid Enskilda högskolan Stockholm.

Foto: Patrik Svedberg

Kort seminarium. Ges 8.45—10 och 13.30—14.30. 
 
Om vi vill tänka klokt om kallelsen till kärlek behöver vi också se den i ett bredare teologiskt perspektiv. Hur kan vi förstå kallelsen i ljuset av Guds transformerande närvaro i världen? Vad kan Bibeln lära oss om Guds försonande närvaro i relation till våra uppdrag och tjänster? Och om vi ser Gud som pedagog —hur ser Guds pedagogik ut? 
 
Medverkande: Jonas Ideström är professor i praktisk teologi samt prefekt för avdelningen för religionsvetenskap och teologi vid Enskilda högskolan Stockholm. 

Hjärnan och musik (Jan Fagius)

Man med vitt hår och runda svarta glasögon.

Jan Fagius är läkare och docent i neurologi. Han föreläser om hur hjärnan hanterar musik.

Foto: Privat

Kort seminarium. Ges 8.45—10 och 13.30—14.30.

Musiken har en stark dragningskraft på oss människor. Den väcker känslor och utgör en viktig ingrediens i den mänskliga kulturen. Men vad händer i hjärnan när vi tar del av eller utövar musik? Hur ser det ut i hjärnan hos en musikaliskt otränad person jämfört med proffsmusikerns hjärna och påverkar en hjärnskada musikaliteten? Föds vi alla med samma grundläggande musikaliska förmåga eller är några av oss medfött tondöva? Och blir vi smartare av att lyssna på Mozart?    

Medverkande: Jan Fagius är läkare och neurologidocent i Uppsala. Han forskar på nervsystemets reaktioner vid hälsa och sjukdom. Sedan barnsben har han sjungit i kör, spelat flöjt och kammarmusik. Mot den bakgrunden har han intresserat sig för forskning om hur hjärnan hanterar musik och försökt popularisera det vetandet genom föreläsningar och en bok, ”Hemisfärernas musik” (2015). 

FULLBOKAT. Humor som livstydning (Kent Wisti)

Man med skägg och rakat huvud, klädd i svart skjorta.

Kent Wisti är präst, bildkonstnär och författare, känd bland annat för sina satirteckningar.

Foto: Jens C Hilner

Kort seminarium. Ges 13.30—14.30.

Har Gud humor och får man skämta om allt? Kan hädelse vara en helig handling och hur hänger humor och makt ihop? När vi pratar om humor och religion är det viktigt att förstå maktförhållanden. Det är ett 10 000 bitars pussel att lägga. 

Kent Wisti är präst, bildkonstnär och författare. Han har sedan drygt tio år deltagit i det offentliga samtalet med tecknade satiriska kommentarer i bland annat TV4 Kalla fakta och Dagens Nyheter

Kallad till Kina (Historiska museet)

Man klädd i kaftan.

Anders Elgqvist var Lunds Missionssällskaps förste missionär i Kina.

Foto: Google Creative Commons

Kort seminarium. Ges 8.45—10 och 13.30—14.30.

På Historiska museets nya utställning ”Skatter från fem kontinenter” kan man bland annat se den mandarindräkt som Lunds missionssällskaps (LMS) förste missionär Anders Elgqvist bar i Kina 1850. Hans kollega Joseph Fast blev då tragiskt mördad.  

Antikvarie Andreas Manhag och Samuel Rubensson, professor och LMS ordförande tar dig med genom spännande samlingar och livsöden på Historiska museet.

Kärlekens villkor i det postmoderna samhället (Per Magnus Johansson)

Man klädd i svart skjorta sitter lutad över ett bord.

Per Magnus Johansson är psykoanalytiker, psykolog, idéhistoriker, författare och krönikör i Göteborgs-Posten.

Foto: Ola Kjellbye

Kort seminarium. Ges 10.30—11.30 och 13.30—14.30. 

Per Magnus Johansson delar sina tankar och insikter om hur kärlekens villkor ser ut i det postmoderna samhället. Vad har förändrats och vad består inom kärlekens fält? På vilket sätt är den enskildes kärlek förbunden till kärleken till de stora institutionerna?   
 
Per Magnus Johansson är psykoanalytiker, psykolog, idéhistoriker och författare. Sedan början av 2023 är han krönikör på Göteborgs-Postens kultursida. 

Mary-metoden: Ett samhälle där alla får plats (Carita Ibarra Kristensen och Johannes Imberg)

Kvinnlig diakon står bredvid en manlig präst.

Carita Ibarra Kristensen, diakonal samordnare i Mölndals pastorat och Johannes Imberg, kyrkoherde i Fässbergs församling pratar om Mary-metoden.

Foto: Ninnie Thoresson

Kort seminarium. Ges 8.45—10 och 13.30—14.30.

Marymetoden är en bemötandemetod som har tagits fram inom Svenska kyrkan för att stötta människor som står utanför arbetsmarknaden att komma vidare i sitt liv och finna en långsiktig lösning på sin försörjning.

I seminariet presenteras Marymetoden, hur arbetet bedrivs i Svenska kyrkan i Mölndal och du får inspiration till en väg framåt för din församlings diakonala arbete. 

Medverkande:  Johannes Imberg är församlingsherde i Fässbergs församling utanför Göteborg. Han brinner för att bygga en församling som gör skillnad och som illustrerar Guds kärlek genom sitt sätt att leva och vara.

Carita Ibarra Kristensen är diakonal samordnare i Mölndals pastorat. Hon har arbetat med diakoni i över 30 år i olika församlingar, Svenska kyrkan i Köpenhamn och på stiftsnivå.  Carita brinner för diakonalt utvecklingsarbete och för att göra skillnad i människors liv.  

FULLBOKAT. Meditation—Att lyssna till Gud (Anna Alebo)

Kvinnlig präst med långt hår och glasögon.

Anna Alebo är kaplan på Killans bönegård på Österlen.

Foto: Privat

Fullbokat.

Kort seminarium. Ges 10.30—11.30 samt 13.30—14.30. 

Anna Alebo, kaplan på bönegården Killan leder en meditation på temat ”Att lyssna till Gud— bibelmeditation i ignatiansk anda.”

Bibeln är Guds levande ord. Att med fantasins hjälp, i tanke och känsla, gå in i en bibeltext och bli en del av det som sker kallas inlevelsebön. Böneformen är en del av kyrkans rika skatt av andliga redskap som kan hjälpa oss till en fördjupad gudsrelation. Under seminariet introduceras böneformen och därefter guidas du som deltagare i en bibelmeditation med efterföljande reflektion. 

Naturens betydelse för hela människan (Gabriella Åberg)

Kvinna med uppsatt hår.

Gabriella Åberg är specialistsjuksköterska, miljöpsykolog och kursansvarig för kursen Odlarglädje och Skapelsekärlek på Helsjöns Folkhögskola.

Foto: Privat

Kort seminarium. Ges 8.45—10 och 10.30—11.30.  

Naturkontakt är bra för vår hälsa och vårt välbefinnande och i naturen kan vi även finna glädje, vila, tröst och hopp på djupet. I sin skapelse låter Gud oss ana något av sitt väsen. Vi påminns om Guds omsorg om sin skapelse, där även du och jag finns med.

Gabriella Åberg är specialistsjuksköterska, miljöpsykolog och kursansvarig för kursen ”Odlarglädje och Skapelsekärlek” på Helsjön Folkhögskola.  

När bilder tolkar livsfrågor och evangeliet (Royne Mercurio, Herregud &Co)

Man med skägg och mörka glasögon, klädd i randig tröja och mörk kavaj.

Royne Mercurio, kommunikatör i Svenska kyrkan i Linköping och skaparen bakom Herregud & Co.

Foto: Elias Mercurio

Kort seminarium. Ges 8.45—10 och 10.30—11.30. 

När får en bild dig att stanna upp och börja fundera över livet och när scrollar du vidare? Hur kan bilder förmedla glädje, hopp och eftertanke i sociala medier? 

Royne Mercurio är kommunikatör i Svenska kyrkan i Linköping och skaparen bakom serieteckningarna Herregud & Co. 

Omsorg och ansvar för kyrkans fastigheter (Lunds stiftskansli)

Tre män och en kvinna poserar framför en tegelvägg.

Från vänster: Stiftsingenjörerna Anders Burman, Andreas Månsson och Jan-Åke Karlsson samt stiftsjuristen Martha Henriksson-Witt.

Foto: Lunds stift

Kort seminarium. Ges 8.45—10 och 10.30—11.30.

Svenska kyrkan förvaltar många fastigheter - både byggnader och mark. Detta seminarium tar avstamp i den nya handbok för fastighetsförvaltare som nyligen tagits fram av Kyrkokansliet. Under passet lyfts några av de vanligaste frågorna som Lunds stifts ingenjörer och fastighetsjurister får från församlingar. Vad ska man tänka på vid en upphandling? Hur skriver man ett servitutsavtal? Var hittar man fastighetskartor? Vilket ansvar har man i förhållande till grannfastigheter om man delar på en väg eller anläggning? Detta seminarium vänder sig till både till dig som förtroendevald och till dig som på arbetar med församlingens fastigheter. 

Medverkande: Jan-Åke Karlsson, stiftsingenjör; Andreas Månsson, stiftsingenjör; Anders Burman, stiftsingenjör; Martha Henriksson-Witt, stiftsjurist. 

Open Skåne

Kvinna med uppsatt hår och hörlurar i öronen.

Sofia Hallbäck är verksamhetsansvarig på Open Skåne.

Foto: Privat

Kort seminarium. Ges 10.30—11.30 och 13.30—14.30.

Med globaliseringen är det tydligt att mångfalden av människors sociala, kulturella och religiösa tillhörigheter är viktiga för oss i Skåne och i vår strävan efter en starkare social sammanhållning. De utmaningar som det lokala och regionala samhället står inför är komplexa. De kräver nytänkande och gränsöverskridande samverkan. Hör Sofia Hallbäck, verksamhetsansvarig, berätta hur Open Skåne försöker anta dessa utmaningar.  

Pilgrimsvandring (halvdagsseminarium med Magnus Malmgren)

Man med stort skägg och glasögon håller i en pilgrimsstav.

Magnus Malmgren är pilgrimspräst och ansvarig för Pilgrimsvägen Skåne Blekinge.

Foto: Maria Lundström

Halvdagsseminarium 8.45—11.30. Start och slut vid Liberiet intill Lunds domkyrka.

Följ pilgrimspräst Magnus Malmgren på pilgrimsvandring, en aktivitet som passar alla, inte bara den som gillar att vara ute i naturen. Pilgrimsvandring speglar en livshållning, ett sätt att närma sig livet och den kristna tron. Den är en del av kyrkans grundläggande uppdrag - ett väsentligt kännetecken för kyrkans liv, som har koppling till både gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Hur kan det komma till uttryck och hur kan pilgrimstanken komma till användning i församlingslivet?   

Vandringen sker i lugnt och stilla tempo genom Lunds innerstad. Lämplig klädsel för utevistelse och bra promenadskor rekommenderas. 

FULLBOKAT: Stå ut med de andra (Sofia Camnerin)

Kvinna med axellångt hår, klädd i prästskjorta, står med armarna i kors och lutar sig mot en tegelvägg.

Sofia Camnerin är generalsekreterare i Sveriges kristna råd.

Foto: Peter Hoelstad

Kort seminarium. Ges 10.30—11.30 och 13.30—14.30.

I en polariserad våldsam värld behöver vi hitta vägen till att faktiskt stå ut med varandra i alla olikheter. Det är både en inre och en yttre resa. Två strömmar visar vägen. Det handlar om att ekumenik/enhet är svar på världens nöd och att kärlek är innehållet i enhet. I sin föreläsning varvar Sofia Camnerin faktiska händelser med teologiska reflektioner utifrån främst sina 16 år i Kyrkornas världsråds ledning.  

Medverkande: Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges kristna råd. Hon är pastor, teologie doktor och författare till bland annat boken ”Stå ut med de andra- en bok om kärlek och enhet” 

Stödjande samtal i en utmanande tid (Johanna Olander)

Kvinna med mörka glasögon och håret uppsatt i hästsvans.

Johanna Olander är psykoterapeut och teolog.

Foto: Christer Brosche

Kort seminarium. Ges 8.45—10 och 13.30—14.30.

Vad är hjälpsamt i mötet med den som kämpar med oro, ångest, stress och nedstämdhet? När någon i vår närhet inte mår bra kan det vara svårt att veta hur man som vän, ideell medarbetare, anställd eller kollega, bäst kan stötta. Varför mår vi dåligt ibland och vad kan kyrkan bidra med in i en tid då psykisk ohälsa ökar?  
 
Medverkande: Johanna Olander, legitimerad psykoterapeut, handledare i psykosocialt arbete och teologie kandidat. Johanna arbetar på S:t Lukas och driver egen mottagning. Hon handleder medarbetare i Skara- och Göteborgs stift samt personal inom vård och omsorg. 2023 kom hennes bok "När en kompis mår dåligt" (Argument förlag).

The role of Judaism in Peace Making (Peta Jones Pellach)

Kvinna klädd i trefärgad basker.

Peta Jones Pellach är rabbin i Jerusalem och direktor för Educational Activities, Elijah Interfaith Institute.

Foto: Jan-Olof Aggedal

Kort seminarium. Ges 13.30—14.30.

Utifrån texter i den hebreiska bibeln och den judiska traditionen diskuterar Peta Jones Pellach judisk tro och praktik i arbetet för fred. Peta Jones Pellach är rabbin i Jerusalem och Director of Educational Activities vid Elijah Interfaith Institute. Seminariet ges på engelska. 

Uppdrag laga världen (Ebba Älverbrandt)

Kvinna med rött axtellångt hår och diakonskjorta.

Diakon Ebba Älverbrandt arbetar sedan flera år tillbaka med bland annat Sluta skjut-projektet i Malmö.

Foto: Jens C Hilner

Kort seminarium. Ges 10.30—11.30 och 13.30—14.30.

”Uppdrag Laga världen” handlar om vad det kan innebära att stå i försoningens tjänst när skjutningar äger rum i våra församlingar.

Diakon Ebba Älvebrandt har under flera år arbetat i Fosie i Malmö där många människor lever i stor utsatthet. I samverkan med andra samhällsaktörer är hon aktiv i arbetet för en tryggare miljö för de boende, bland annat inom ”Sluta skjut”- projektet.

Polisinspektör Johannes Dontsios är kommunpolis i Malmö med geografiskt ansvarsområde Fosie/Söder. Som kommunpolis är hans uppdrag att ha övergripande kunskap om sitt område och driva det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i samverkan med kommunen och övriga samhället.

Ebba och Johannes är båda en del av den trygghetsskapande samverkansmetoden Lokal Beredskap NHL (Nydala, Hermodsdal, Lindängen). Det är ett initiativ från civilsamhället som görs i nära samverkan med Malmö stads krisstödsorganisation vid händelser som till exempel skjutningar. 

Manlig polis.

Johannes Dontsios är kommunpolis i Malmö med geografiskt ansvarsområde Fosie/Söder.

Foto: Polisen Skåne

Vi är inte idioter (Samtal mellan Elisabeth Gerle och Albin Tanke)

Kvinna med vitt hår, grå midjekort jacka och en blå halsduk som flyger i vinden.

Elisabeth Gerle är präst, professor, författare och forskare. Sedan 2015 är hon verksam som professor i etik vid Centrum för teologi och religionsvetenskap, CTR.

Foto: Kristina Strand Larsson

Kort seminarium. Ges 8.45—10 och 10.30—11.30.

Elisabeth Gerle samtalar med Albin Tanke utifrån sin senaste bok ”Vi är inte idioter”. Boken väcker grundläggande frågor om människosyn och visar utifrån aktuell forskning hur ekonomin i samhället organiseras på sätt som skapar rädsla och stress. Administrerar vi bort vård, bildning och socialt engagemang? Är församlingarna för okritiska gentemot kontrollsamhället? Utifrån ett skapelseteologiskt perspektiv betonas det delade livet. Elisabeth Gerle varnar för konsekvenserna av att betrakta människor som kunder i stället för som myndiga medborgare. Vi är inte vår egen lyckas smed. Klimat, ekonomi och demokrati är mer än individens eget ansvar. Vi tillhör ett samhälle.

Medverkande: Elisabeth Gerle är präst, professor, författare och forskare knuten till Centrum för teologi och religionsvetenskap, CTR. Albin Tanke är pastoratsteolog och psykoterapeut i Malmö. Han håller regelbundet i morgonandakterna i Sveriges radio P1.

Yalla Trappan

Fyra kvinnor i färgglada kläder håller om varandra.

alla Trappan är ett socialt företag och kvinnokooperativ som startade på Rosengård 2010.

Foto: Privat

Kort seminarium. Ges 10.30—11.30 och 13.30—14.30.

Yalla Trappan är ett socialt företag och kvinnokooperativ som startade på Rosengård 2010. Tillsammans med andra organisationer driver Yalla Trappan olika projekt med målet att skapa arbetstillfällen och ökad ekonomisk självständighet för utlandsfödda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Ett av projekten, ”Yalla lotsar” vänder sig till utlandsfödda mammor med små barn i Malmö. Projektet ska stärka kvinnorna i föräldrarollen och tillgängliggöra olika samhällsfunktioner. De som arbetar i projektet, lotsarna, har egna erfarenheter av att ha immigrerat till Sverige och har kulturell och språklig kompetens från olika länder.  

Medverkande: Anna Lindhe, projektledare, Yallatrappan Malmö tillsammans med flera Yalla-lotsar.

Anmälan är stängd

Sista anmälningsdag för Kallad till kärlek var 31 maj 2024. Dagarna är fullbokade.

Frågor

Pia Linné

Pia Linné

Administratör/kursadministratör, Lunds stift

Mer om Pia Linné

Frågor som rör anmälan till "Kallad till kärlek".

Jan-Olof Aggedal

Jan-Olof Aggedal

Stiftsadjunkt för teologisk analys, Lunds stift

Mer om Jan-Olof Aggedal

Övriga frågor som rör "Kallad till kärlek".