Lyse kyrka färdigställdes år 1912 och arkitektoniskt är kyrkan grundad på studier av gamla Svenska kyrkor i den romanska grundformen med rundbågar, välvt kor och absid. Omkring dörrarna finns ristningar efter gamla mönster. Det mäktiga taket vilar på stenkonsoler. Dessa är utförda av stenhuggare i församlingen och föreställer människo- och djurfigurer. Kyrkan är 24 m lång och 14 m hög invändigt till takås. Det spetsiga tornet mäter en höjd på 50 m.
Sigfrid Ericsson, välkänd kyrkobyggnadsarkitekt från Göteborg, erhöll uppdraget att rita kyrkan och som byggnadsentreprenör utsågs byggmästare J. L. Johansson från Ulricehamn.
Vid en högtidlighet hållen den 14 maj 1911, med kontraktsprost Sven Fredrik Wetterberg, inmurades den sista grundstenen. Invigningen av kyrkan ägde rum fredagen den 20 december 1912 och förrättades av biskop Edvard Herman Rodhe.
Omdisponering av kyrkorummet företogs år 1979 efter ritningar av arkitekt Carl-Anders Hernek, Uddevalla. Mitt- och tvärgångar breddades och under läktaren inreddes rum på ömse sidor av mittgången. I bänkkvarteren insattes gavlarna och ursprungligt golv ersattes med nytt.