![Ljuskrona i guld i förgrunden, i bakgrunden kyrkfönster i rött, lila och blått.](bilder/1490852/St%20Pauli_%20Kristina%20Strand%20Larsson_P4S_8238.jpg?doprocessing=1&ci=0%2c39%2c1920%2c1200&w=1680)
Förvaltning av det kyrkliga kulturarvet
Svenska kyrkan Malmö förvaltar och underhåller kyrkobyggnader, inventarier och kyrkogårdar i det som hör till Malmö pastorat. De är en del av det Svenska kulturarvet och kyrkan har en viktig uppgift att bevara och vårda för kommande generationer. Som medlem i Svenska kyrkan är du med och bevarar kulturarvet och därmed en del av Sveriges historia.
Svenska kyrkan förvaltar ett stort kulturarv i Malmö
Svenska kyrkan Malmö äger och förvaltar över 100 byggnader, många av dem med ett stort kulturhistoriskt värde. Det finns i pastoratet 23 kyrkor, 8 kapell och övriga byggnader som är allt från församlingshem till verktygsskjul på kyrkogårdar. Många av kyrkorna har delar från medeltiden, och att hålla allt i gott skick är ett viktigt arbete.
Kulturarvet på våra kyrkogårdar
Våra kyrkogårdar huserar en stor del av stadens kulturarv. Från både grönskande parker till sten och smideskonst finns här mycket att upptäcka för dig som besökare.
Kyrkorna bär på en historia
I Malmö finns allt från medeltida kyrkor till moderna kyrkor. Den äldsta härstammar från 1100-talets senare som till exempel Oxie kyrka, sydost om Malmö och den yngsta är S:t Matteus kyrka som byggdes så sent som år 1983. Oavsett byggår så bär kyrkorna på en historia och har en miljö som alla människor kan ha glädje och intresse av. Via länkarna kan du ta del av kyrkornas spännande historia och beundra dess inventarier som målningar och föremål.
Ge dig ut på kyrkosafari i sommar och upptäck Malmös kulturskatter
I Malmös över 20 kyrkor gömmer sig en mängd kulturskatter – eller så värst gömda är de inte, många av dem ser man så fort man kommer in i kyrkorummet. En tur runt i kyrkorna kan bli en spännande färd genom tiden och konsten.
Pågående renoveringar
Fasadrenovering av S:t Johannes kyrka
Från måndag 9 januari 2023 och cirka fem år framåt kommer stenfasaden på S:t Johannes kyrka att renoveras. Arbetet kommer att ske i olika etapper, och kommer att påverka kyrkan på olika sätt vid olika tidpunkter. Kolla gärna in videosen om hur arbetet går till!
Husie församlingshem stänger för omfattande renovering 2025
Under renoveringsperioden som beräknas pågå hela 2025, flyttar all verksamhet till Kirsebergskyrkan, Husie kyrka och Husie kapell.
Relaterad information
Upptäck kulturarvet
Hitta till kyrkorna, guidad visningar eller andra aktiviteter, se en film och lär dig mer eller följ Kulturarvet i sociala medier. Här hittar du tips på olika sätt att ta del av det kyrkliga kulturarvet.
Ansvarsfull förvaltning av kyrkobyggnader
Svenska kyrkan är en av landets största fastighetsägare. För att bevara och utveckla det kyrkliga kulturarvet behöver vi ha både gedigen kunskap och pengar.
Hur används den kyrkoantikvariska ersättningen?
Varje år får Svenska kyrkan kyrkoantikvarisk ersättning från regeringen för att förvalta kyrkomiljöerna. Varje år rapporterar Svenska kyrkan också till kulturdepartementet om hur den kyrkoantikvariska ersättningen användes under året som gått.
Vad är vad i kyrkan?
Har du koll på kyrkans olika delar och detaljer? Den här bilden visar den allra vanligaste typen av kyrkobyggnad i Sverige. En långhuskyrka med avrundat slut mot öster och torn i väster. På den här sidan kan du lära dig mer om kyrkobyggnaden.