Fosie kyrkas byggnadshistoria
Kyrka med anor från medeltiden
Fosie kyrka uppfördes under 1100- och 1200-talet på Malmös högsta punkt, ca 37 meter över havet, i stadens sydöstra del. Fosie by omnämns första gången 1299 i ett påvligt brev. I brevet kallas byn Fusehöö, som tros betyda hög sankmark (fôs= sankmark, ie= hög.)
Ingen vet säkert hur den ursprungliga kyrkan såg ut, men det tros ha varit en stenkyrka med långhus, två valv och en absid. Idag finns inte mycket kvar av den medeltida kyrkan. Det går att hitta rester av det ursprungliga murverket i västra delen av långhuset och tornets nedre del är från senmedeltiden. Annars är de medeltida delarna mycket svåra att upptäcka för besökaren.
Fosie kyrka av idag – en nygotisk 1800-talsbyggnad
Fosie kyrka som den ser ut idag är byggd i nygotisk stil 1896 efter ritningar av Malmöarkitekten August Lindvall. Den främsta anledningen till att kyrkan byggdes om och till var den stora befolkningstillväxten. Samhället förändrades också i grunden vid den här tiden av enskiftet, politiska reformer, industrialisering, järnvägens tillkomst och splittringen mellan statskyrkan och fritänkare.
Den äldre kyrkan med trappstegsgavlar förvandlades efter Lindvalls ritningar till en kyrka i blandstil med dominerande nygotiska stildrag, två korsarmar och ett vackert, mönsterlagt skiffertak. Fosie kyrka är vitputsad, vilket inte är typiskt för nygotiken som vanligtvis har oputsade tegelmurar. Anledningen till att kyrkan är putsad är att den innehåller både sten och tegel från olika tider. Inredningen i kyrkan var ekådrad. Idag är den grönmålad.
En grön oas mellan trafikleder och bostäder
Fosie by var länge en jordbruksbyggd, men på 1960-talet exploaterades området med en industriby för småindustri och stora bostadsområden. Dessutom byggdes Inre Ringvägen, en av Malmös stora trafikleder. Fosie kyrka och kyrkogård ligger idag som en grön isolerad oas, omgiven av stora vägar och bostadsområden.