Lyssna

Glädje, men också tunga förväntningar – två sidor av julen

För många, framför allt barn, är julen en glädjens högtid. Men för dem som kämpar för att få vardagen att gå ihop kan julens förväntningar bli extra tunga. Då finns Svenska kyrkan Malmö såväl för stöd och hjälp som för att fira julens glädjebudskap.

Maria Eriksson är präst i Husie församling, och där jobbar också Helena Eriksson som församlingspedagog. Under adventstid och julen anordnar kyrkan en lång rad gudstjänster och aktiviteter för både stora och små.

– Hela advent är som en sorts nedräkning till julen, säger Helena Eriksson.

I Husie församling ställs julkrubban upp till advent, kyrkans barnkör går luciatåg, och kyrkans medarbetare och volontärer sätter upp ett julspel för skolbarn.

– Det handlar om djuren i julberättelsen, en kamel, en åsna och ett får är oense om vem av dem som är den viktigaste. Det är en väldigt fin uppgift att ha tillsammans med kollegor och frivilliga. Det är väldigt roligt hur barnen lever sig in i berättelsen, säger Helena.

Helena Eriksson, församlingspedagog i Husie församling.

Innan jul ordnas också en julfest i samverkan med Rädda Barnen för familjer som lever i strukturell hemlöshet och bor på det tillfälliga boendet i Kirseberg. På julafton är det utöver midnattsmässan två gudstjänster som är anpassade för barn och familjer, en i Husie kyrka och en i Kirseberg kyrka.

– Ibland har jag spelat upp hela julevangeliet som en enmansshow, där jag varit allihop, Maria, Josef, herdarna, skrattar Maria.

Efter jul blir det julgransplundring på trettondagen den 6 januari, samma dag som Kirsebergskyrkan fyller år (97 nästa år). Då kombineras varje år att dansa ut julen med tårta och firande för kyrkan.

Kyrkan bjuder in till en gemenskap för alla

Maria Eriksson, präst i Husie församling.

Foto: Jens C Hilner

Maria Eriksson firade traditionella jular som barn.

– Jag och mina föräldrar och många syskon, vi var alltid hemma och vi gjorde samma sak varje jul. Idag är mina barn vuxna, så jularna kan se lite olika ut, men jag vill gärna gå i kyrkan även om jag inte jobbar. Kyrkan bjuder in till en gemenskap för alla.

– Min barndoms jular hade egentligen inga traditioner. Enda traditionen var att mina föräldrar var väldigt trötta inför julen, säger Helena Eriksson med ett litet skratt.

Hon minns de år som hon firade jul med sin pappa när han blivit ensamstående.

– Det var en viss stress för honom att kunna köpa julklappar för decemberlönen, att hinna springa ut och ordna allt när lönen hade kommit. Det gav några rätt roliga nödlösningar, ett år köpte han potatisskalare till alla, och ett annat år köpte han en dvd-box till mig, men hade inte tid att slå in den. Så han sa till mig ”Slå in den och så får du spela överraskad på julafton!”

Foto: Magnus Aronson

Helena säger:

– Det finns mycket förväntningar på julen, och det tänker jag blir extra svårt om man har ont om resurser. Det blir lätt väldigt utmärkande i en barnfamilj, det förväntas en festlig måltid och julklappar, och får man inte det kan det bli rätt jobbigt. Men det finns något med hur frimodigt barn tar till sig julafton, på ett sätt som man kanske inte gör som vuxen. Det är väldigt fint och det kan man inspireras av.

Maria lägger till:

– Jesus föddes in i världen med ett budskap om fred och hopp. Jag önskar att alla ska kunna ta emot Gud med barnens tillit, öppenhet, förundran och nyfikenhet.

Artiklar från Trovärdigt

Julen 2024 i Svenska kyrkan Malmö

När snön faller tung och nätter blir kalla, ser vi tillsammans till att julen är för alla.