Glostorps kyrkas byggnadshistoria
Glostorps kyrka ligger i Malmös sydöstra del. Namnet Glostrup är uppbyggt av ett gammalt mansnamn Glop eller Glob samt ändelsen –torp i betydelsen nybygge.
I grunden en stenkyrka från 1100-talet
På platsen där Glostorps kyrka ligger låg det tidigare en stenkyrka från 1100-talet. Den äldsta bevarade beskrivningen av kyrkan från 1665 visar att kyrkan var uppförd till hälften av gråsten och till hälften av tegelsten. Kyrkan hade två fönster i söder och ett litet fönster i väster. Invändigt hade ena hälften av kyrkan brädloft och den andra hälften valv.
På långhusets södra sida hade kyrkan även ett vapenhus som var uppfört av tegel med ett invändigt brädloft. På kyrkogården väster om kyrkan stod en klockstapel som var uppförd i timmer och klädd med brädor. 1781 fick kyrkan ett kvadratiskt torn i anslutning till långhusets västra gavel. Kyrkans ingång placerades i tornets västvägg.
En sista genomgripande renovering av den gamla kyrkan utfördes år 1842. Kyrkan fick då en ny takstol och det tidigare bly- och tegeltaket ersattes med kopparplåt. Samtidigt fick långhuset ett trätunnvalv i stället för det tidigare platta brädloftet.
Glostorps kyrka byggs till och om under 1800-talet
I mitten av 1800-talet blev den medeltida kyrkan för liten för församlingen. Beslut fattades om att kyrkan behövde byggas om och Malmö stadsarkitekt William Klein anlitades för att rita ombyggnaden. Den nya kyrkan byggdes i nyromansk medeltidsstil med rundbågar. Det befintliga koret revs och ett tvärskepp med ett avslutande kor uppfördes i öster. Tanken var att det nya tvärskeppet skulle ansluta till det gamla skeppet, men det visade sig att långhusets murar var så svaga att de måste rivas och byggas upp på nytt. Utvändigt rappades och vitputsades kyrkan och fick detaljer i rött tegel i form av friser och omfattnignar runt fönster och dörrar. Tvärskeppet fick ett tak av tegel och koret ett koppartak. Av den gamla kyrkan återstår idag bara tornet från 1781.
Invändigt putsades väggar och valv och ornamenten på altaruppsatsen och predikstolen renoverades. Kyrkan fick ett nytt altarskrank med två dörrar, målat i samma färg som predikstol och altaruppsats samt ett knäfall. Ett korskrank med två dörrar sattes upp mellan sakristia och kor.
1954 renoverades Glostorps kyrka invändigt under ledning av Graebe. Då försvann bland annat korsplanen då norra korsarmen gjordes om till sakristia, läktaren revs, orgeln placerades i södra korsarmen ,predikstolen flyttades, färgsättningen ändrades och kyrkan fick ett handslaget tegelgolv.