Husie kyrkas byggnadshistoria
Ortsnamnet Husie tros komma från namnet Husö och kan tolkas som ”den med hus bebyggda ön”. Ön i det här fallet får antas vara den höjd som byn ligger på, oavsett om den någon gång har varit kringfluten av vatten eller ej.
1800-talskyrka med medeltida föregångare
Husie kyrka byggdes 1855-57 av murarmästare Johan Stenberg efter ritningar av den tidens stora kyrkoarkitekt Carl George Brunius. Tidigare låg här en medeltida kyrka, vars äldsta delar härrörde från 1100-1200-talen. Delar av södra väggen och stora delar av tornet i den gamla kyrkan togs tillvara när den nya byggdes. Det går att se spår av medeltidskyrkan i tornets nedre del. Här finns två igenmurade medeltida nischer frilagda och mitt emellan de båda nischerna finns ett stort fönster som markerar medeltidskyrkans ingångsportal.
Vitkalkad kyrka med rundbågefönster
Husie kyrka består av ett långhus med tresidigt kor och två korsarmar, en i norr och en i söder. Kyrkan är byggd i kanthuggen gråsten. Ursprungligen var den utvändigt täckt med gult tegel runt fönster och i gavelspetsarna, men när kyrkan restaurerades 1937 putsades hela kyrkan vit utvändigt. Kyrkans innerväggar är också vitputsade och kyrkan karaktäriseras av sina stora rundbågefönster.
Interiören präglas av den invändiga restaurering som gjordes 1974 efter ritningar av domkyrkoarkitekt Eiler Graebe. Vid restaureringen ersattes bland annat den gamla altaruppsatsen av ett enkelt altare i tegel och kalksten. Den gipskopia av Thorvaldsens berömda Jesusbild som prytt det gamla altaret flyttades till södra korsarmen och ersattes av ett färgglasfönster av konstnären Erik Olsson. Koret frilades och den gamla sakristian bakom altaret ersattes med en ny i anslutning till den södra korsarmen.