Lyssna

Konfirmationens gemenskap ger trygghet att vara den man är

– Många unga idag är mer nyfikna på konfirmation än när jag själv konfirmerades. De är nyfikna på religion och på vad den kristna tron innebär, säger Mikael Ynghed, församlingspedagog i Svenska kyrkan. Konfirmandstrategen Charlotta Ortiz håller med.

Både Mikael och Charlotta är av uppfattningen att detta delvis beror på att många unga befinner sig i mångreligiösa sammanhang där religionen generellt är mer närvarande. 

– Då ligger det inte långt bort att fundera över den egna identiteten, säger Charlotta.

För 20–30 år sedan konfirmerades många av enbart tradition men en tydlig trend idag är att konfirmationen är mer av ett självständigt val. 

– Det kan handla om att man är nyfiken och vill veta mer, men vi vet också att ett viktigt motiv för att konfirmeras är att det är ett roligt sammanhang och en ny gemenskap med vänner, säger Charlotta.

– Att vara konfirmand idag handlar om att få veta mer om den kristna tron, men också om att få prova på att leva som kristen. Till skillnad mot religionsundervisningen i skolan, som är mer teoretisk, har konfirmandtiden ett större fokus på det praktiska. Som konfirmand får du prova på att göra det du enbart läser om i skolan. Man får vara i det, menar Mikael. 

Foto: Magnus Aronson

Idag finns det en uppsjö av olika sorters konfirmandgrupper. Det finns den traditionella versionen där man träffas en gång i veckan under läsåret men i Malmö finns det också andra alternativ såsom sommarläger, studiedagskonfirmander, gamingkonfirmander och idrottskonfirmander. En del av grupperna åker på studieresa till Berlin eller Prag för att bland annat besöka koncentrationsläger från förintelsen.

– Det är mycket att ta in för ungdomar idag, med allt som händer runt om i världen. Där tror jag att kyrkan kan erbjuda något annat, ett ljus och hopp i det mörka och tunga, säger Charlotta och Mikael fyller i:

De flesta i våra grupper säger att gemenskapen är viktigast och att de får vara den de är, att det är välkommet att vara olika.

– När man går i högstadiet kretsar väldigt mycket kring det sociala livet i och utanför skolan, på gott och på ont. Det fina med konfirmationstiden är att den innebär en möjlighet till ett nytt socialt sammanhang som inte är kopplat till skolan. Här utforskar vi ämnen som kärlek, tro, förlåtelse, hopp, godhet och ondska. Det är viktigt att allt detta relateras till konfirmandernas liv här och nu, säger Charlotta.

En tanke som Charlotta Ortiz ofta möts av hos ungdomar är att tro och vetenskap inte skulle vara förenligt.

– Men finns det egentligen en motsättning mellan tro och vetenskap? För mig gör det inte det, utan jag tänker att dessa områden relaterar till olika frågor. Vetenskapen utgår från frågan "Hur?" och religion snarare från frågan "Varför?". Konfirmationen är ett utmärkt sammanhang för att lyfta funderingar av detta slag och på vägen händer det att vi blir av med en och annan fördom.

 

Läs mer om konfirmation och anmäl dig här