Kyrkorna bär på en historia
I Malmö finns allt från medeltida kyrkor till moderna kyrkor. Den äldsta härstammar från 1100-talets senare som till exempel Oxie kyrka, sydost om Malmö och den yngsta är S:t Matteus kyrka som byggdes så sent som år 1983. Oavsett byggår så bär kyrkorna på en historia och har en miljö som alla människor kan ha glädje och intresse av. Via länkarna kan du ta del av kyrkornas spännande historia och beundra dess inventarier som målningar och föremål.
Bunkeflo kyrkas historia
Bunkeflo kyrka i sydvästra Malmö ligger naturskönt omgiven av fält och hästhagar. På håll syns Hyllie och köpcentrat Emporia. Kyrkan som stod klar 1898 är byggd i nygotisk stil av rött tegel från Minnesbergs tegelbruk. Tyvärr är både tegel och fogar idag i så dåligt skick att kyrkan inte längre kan hållas öppen.
Bunkeflo Strandkyrkas historia
Bunkeflo Strandkyrka och församlingshemmet S:ta Birgittagården ligger centralt i Bunkeflostrand. Kyrkan som är Malmös yngsta kyrka invigdes 1990 och är helgad åt den heliga Birgitta.
Fosie kyrkas historia
Fosie kyrka uppfördes som en romansk stenkyrka under senare delen av 1100-talet, men den kyrka vi ser idag härstammar från en omfattande ombyggnad i nygotisk stil under senare delen av 1800-talet.
Glostorps kyrkas historia
Glostorps kyrka har anor från 1100-talet. Idag återstår bara tornet av den ursprungliga kyrkan. Resten av kyrkan är byggd på 1800-talet efter ritningar av William Klein. Kyrkan är öppen efter överenskommelse och i samband med gudstjänst, dop, bröllop, begravning.
Heliga Trefaldighetskyrkans historia
Heliga trefaldighetskyrkan ligger i stadsdelen Eriksfält, vid södra infarten till Malmö, precis intill köpcentret Mobilia. Kyrkan ritades 1939 av arkitekten August Ewe i en stil som kan betecknas som "funktionell tradition".
Husie kyrkas historia
Husie kyrka ritades av C G Brunius och invigdes 1857. Den ersatte en medeltida kyrka som låg på samma plats.
Husie församlingshem och Syster Astrids kyrka
Husie församlingshem och Syster Astrids kyrka tillhör Husie församling. tillsammans med Husie kyrka, Kirsebergskyrkan och Södra Sallerups kyrka.
Hyllie kyrkas historia
Kyrkan invigdes 1985 och ersatte en vandringskyrka från 1969, då Hyllie församling bildades. Från början av 1200-talet låg kyrkan i Hyllie by, den plats där kyrkogården fortfarande finns. 1889 revs kyrkan och ersattes med Limhamns kyrka.
Kirsebergskyrkans historia
Kirsebergskyrkan invigdes 1928 på backarna i arbetarstadsdelen Kirseberg. Den ritades av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin och bär tydliga spår av hans förkärlek för den romanska landsortskyrkan.
Limhamns kyrkas historia
Limhamns röda tegelkyrka, med korsarmar i norr och söder och det vackra mönstrade skiffertaket, invigdes på Tacksägelsedagen i oktober 1890.
Lockarps kyrkas historia
Lockarps kyrka har anor från 1200-talet, men byggdes om så radikalt på 1880-talet att man kan tala om en helt ny kyrka. Det är en liten, vitputsad, enskeppig kyrka med kor och torn, byggd i en stil med element från olika tider. Kyrkan används inte idag.
Oxie kyrkas historia
Oxie kyrka sydost om Malmö härstammar från 1100-talets senare del. Den byggdes troligen av Mårten Stenmästare som också byggt Lunds domkyrka eller en person med nära kontakt med honom, den så kallade Oxiemästaren. Kyrkan byggdes om och till av C G Brunius i mitten på 1800-talet.
S:ta Maria kyrkas historia
S:ta Maria kyrka vid Möllevången och Södervärn kom till 1963 efter en ombyggnad av Möllevångens kyrka. För ritningarna stod de kända Malmöarkitekterna Thorsten Roos och Bror Thornberg. Kyrkan är dekorerad med vackra glasmålningar och en stor mosaik av konstnären Bo Beskow.
S:t Andreas kyrkas historia
S:t Andreas kyrka vid Fridhemstorget i Malmö ritades av Thorsten Roos och Bror Thornberg. Kyrkan invigdes 1959.
S:t Johannes kyrkas historia
S:t Johannes kyrka byggdes 1903–1906 i jugendstil efter ritningar av Axel Anderberg. Det är en av få intakta jugendkyrkor i Sverige. Kyrkan är rikt dekorerad med rosor, änglar, blommor och blad och kallas ofta för rosornas eller änglarnas kyrka.
S:t Matteus kyrkas historia
S:t Matteus kyrka invigdes 1983 och är ritad av arkitekterna Sten Samuelson och Åke Martinsson. Kyrkan är helt unik i sin utformning. Från ovan har den formen av en fjäril.
S:t Mikaels kyrkas historia
S:t Mikaels kyrka och församlingshem uppfördes 1978 och ligger i stadsdelen Lindeborg i södra delen av Malmö.
S:t Pauli kyrkas historia
På en torrlagd gammal sjöbotten i Rörsjöstaden byggdes 1882 S:t Pauli kyrka, en rundkyrka med tinnar och torn. Arkitekt Emil Langlet ritade in demokrati, jämlikhet och modern teknik i kyrkans arkitektur.
S:t Petri kyrkas historia
S:t Petri kyrka ligger i centrala Malmö i närheten av Malmö centralstation och Stortorget. Enligt traditionen är årtalet 1319 förknippat med S:t Petri kyrkas invigning.
Södra Sallerups kyrkas historia
Södra Sallerups kyrka i östra Malmö har anor från 1100-talet, men har förändrats flera gånger från medeltiden och framåt. Sitt nuvarande utseende fick kyrkan vid en om- och tillbyggnad 1863–64 under ledning av C G Brunius.
Tygelsjö kyrkas historia
Tygelsjö kyrka är byggd i nygotisk stil och invigdes 1905. Kyrkan har ett vackert viktoriagolv och blyglasmålningar. Altaruppsatsen, predikstolen och dopfunten härstammar från den medeltidskyrka som tidigare låg på platsen.
Västra Klagstorps kyrkas historia
Västra Klagstorps kyrka ligger mitt i byn med samma namn på slätten söder om Malmö. Kyrkan uppfördes 1884–85 efter ritningar av N Andersson. På platsen hade det tidigare stått en medeltida stenkyrka från 1100-talet.
Västra Skrävlinge kyrkas historia
Västra Skrävlinge kyrka i sydöstra Malmö har medeltida ursprung. Här låg ursprungligen en stenkyrka från slutet av 1100-talet. Den medeltida kyrkan revs på 1860-talet och ersattes av en ny kyrka i rundbågestil efter ritningar av Malmös stadsarkitekt William Klein.