Peter Juhlin, diakon i Malmö.
Lyssna

Låga trösklar och breda portar i S:ta Maria kyrka

I S:ta Maria kyrka genomsyrar diakoni alla möten med människor. Här möts människor som lever i utsatthet av ett mål mat och någon som lyssnar och stöttar. Den geografiska placeringen centralt i staden gör det lättare att nå många med en bred diakonal verksamhet.

Peter Juhlin är sedan 2007 diakon i S:ta Maria kyrka, han berättar att kyrkan i många år haft ett diakonalt tänk.

– Vi vänder oss till människor som på något sätt lever på sidan av samhället, kan man säga. Det kan handla om psykisk ohälsa och drogbruk, och vi har också många människor med utländsk bakgrund som befinner sig i en asylprocess.

I kyrkans mottagning arbetar flera diakoner tillsammans och stöttar varandra.

– Traditionellt har diakonerna ofta jobbat ensamma i de lokala församlingarna. Det kan bli tufft många gånger, därför tycker jag det finns en poäng i att man är flera som jobbar ihop. Med bättre struktur kan vi också erbjuda bättre stöd till dem som kommer, säger Peter Juhlin.

Foto: Magnus Aronson

S:ta Maria kyrka är lite av ett diakonicentrum i Malmö, med ett bra läge mitt i staden.

– Då blir det enkelt att slinka in här och ta en kaffe eller käka en gratis, näringsrik frukost på vårt Café Maria. Vi ska ha låga trösklar och breda portar, alla är välkomna. Och nu har vi en kul grej, vi har startat en kör bland våra besökare, där flera patienter från en LARO-mottagning, där man får läkemedelsbehandling mot drogbruk, är med. De sjunger ibland på våra torsdagslunch-gudstjänster och har också bjudit in till konserter.


Bred diakonal verksamhet


I S:ta Maria kyrka finns en bred diakonal verksamhet som möter människor som lever i social utsatthet. I lokalerna drivs matbank där man tar hand om matsvinn och tre gånger i veckan delar ut det till människor som behöver det, det finns en verksamhet som ger ekonomisk rådgivning och hjälper till med myndighetskontakter och en nod som jobbar med migrationsfrågor. Dessutom samarbetar man med externa organisationer, i lokalerna finns bland annat Läkare i Världens läkarmottagning.

S:ta Maria kyrka.

Foto: Jens C Hilner

Peter Juhlin föddes i Småland och växte upp i Västervik, men det är många år i Linköping som präglat hans dialekt. I Skåne hamnade han för kärleken. Precis som många andra diakoner jobbade han med annat innan han vigdes till diakon när han var 40 år.

– Flera här har jobbat inom socialtjänsten tidigare, och det är viktigt för oss att ha ett professionellt förhållningssätt. Vi arbetar på kristen grund och utgår alltid från altaret, men vi är inte här för att i första hand slå något kristet budskap i huvudet på våra besökare. Men vi hämtar alltid vår kraft och trygghet i vår tro, det är en gåva.

Utöver att finnas tillgänglig i S:ta Maria kyrka jobbar Peter också uppsökande i Köpenhamn en dag i veckan, där han i nära samarbete med den danska socialtjänsten försöker hjälpa människor som lever i hemlöshet och med ett destruktivt drogbruk.

På frågan om hur han själv hanterar de tunga delarna av jobbet säger Peter på sin mjuka östgötska:

– Jag tänker att där är min tro någonting som bär upp. Sen har jag alltid haft en slags förmåga att inte ta med mig mitt arbete hem. Det går inte i alla lägen, men för det mesta har det funkat, och jag tror också att det är en förutsättning för att det ska kunna funka på ett bra sätt.