Limhamns kyrkas byggnadshistoria
Limhamns Limhamns kyrka är ung i jämförelse med sin föregångare, den vita 1200-talskyrkan som låg i Hyllie by och revs när den nya kyrkan byggdes. Då hette församlingen Hyllie och var inte eget pastorat utan annexförsamling till Bunkeflo.
Limhamn växer
På Limhamn fanns sedan århundraden fiskeläget, som vuxit och 1886 fått status som municipalsamhälle. Hela Hyllie socken blev efter ytterligare sammanslagningar 1901 köping tills allt 1915 införlivades med Malmö stad. I kyrkligt anseende blev Limhamn eget pastorat samma år och fick då sin förste kyrkoherde, Karl Sandegård.
Den gamla kyrkan i Hyllie by hade naturligtvis blivit alldeles för liten till en växande församling, som år 1813 hade 813 invånare och 1890 bestod av 3244 personer. Den var dessutom i mycket dåligt skick efter många års eftersatt underhåll på grund av bristande ekonomiska resurser.
Diskussionerna i kyrkoråd och kyrkostämma var många och långa om en ny kyrka. Placering, storlek, material och priser stöttes och blöttes i det oändliga. Man gick dock i författning om att riva 1200-talskyrkan och vid kyrkostämman 1876 hade man fått in två förslag med prisoffert till en ny kyrka. Man stannade för en korskyrka med slagna valv, men hade dessförinnan som alternativ trots allt diskuterat att reparera och bygga till den gamla kyrkan i Hyllie by!
Ekonomin var fortsatt bekymmersam. Man hade byggt en ny skola, spruthuset skulle underhållas och lärarna ville ha påökt. Man ansåg dem dock inte göra skäl för mer än de 600 kronorna, som de nu hade i årslön!
Ingenjör R.F. Berg var en drivande kraft i kyrkobyggnadskommittén och föreslog, att man inte skulle bygga den nya kyrkan på den gamlas plats, utan på ”en mera centralt belägen plats”. Detta skulle emellertid bli dyrare, och vid varje kyrkostämma de följande åren behandlades kyrkobygget och varje gång sköts det upp ”till nästföljande år”. En period ville man bygga en kyrka i Hyllie by och en i Limhamn.
Kyrkan byggs och invigs
Men år 1886 beslöts att bygga den nya kyrkan och att förlägga den till ”församlingens mitt”. I augusti fick man rivningstillstånd för den gamla kyrkan och i november samma år fastställde Kungl. Majt. ritningarna till den nya kyrkan. Bakom ritningarna stod de två Malmöarkitekterna August Lindvall (1862–1935) och Johan Theodor Cronsiö (1861–1893).
Den 19 oktober 1890 invigdes alltså Limhamns kyrka, och från kyrktornet ringde då – som nu – de två 1500-talsklockorna, som i nästan 400 år ringt samman i Hyllie by.
Genomgripande renovering 2009
Limhamns kyrka genomgick en genomgripande renovering 2009. I fokus för denna renovering var att skapa nya utrymningsvägar, handikappanpassa kyrkan, skapa plats och rymd i sidoskeppen, omkalkning, restaurering av kyrktornet, omläggning av elen med mera.
Kyrkan fick på detta sätt en ny karaktär som också gjorde kyrkan mer spatiös. Kyrkorummet frigjordes från ett antal bänkrader i båda sidoskeppet men även längst fram så att musiken skulle få en mer framträdande plats.
De nya utrymningsdörrarna i sidoskeppen är i samma stil som övriga kyrkdörrar utifrån detaljer och former - något man anlitade Limhamnssnickare för att utföra.
På utsidan var det viktigt att det röda teglet kring de nya dörrarna stämde överens med ursprungsteglet vad gäller nyans och patena, och beställdes därför från England.
Koret som präglas av vackert målade mönster fräschades upp med största noggrannhet av kunniga hantverkare från Malmö museum.
Ny orgel
Våren 2019 fick Limhamns kyrka en ny orgel installerad. Den nya läktarorgeln byggdes ursprungligen 1867 av P L Åkerman & Lund Orgelfabrik i Stockholm och har genomgått ombyggnad vid ett flertal tillfällen under åren. Den har stått på Musikaliska Akademien i Stockholm och tjänat som undervisningsinstrument åt ett flertal kända organister, bland andra Gustav Hägg och Otto Olsson! Rolig fakta: Orgeln omnämns av August Strindberg i Den romantiske klockaren på Rånö.