En hög med knäckebröd. I bakgrunden anas en semla.
Lyssna

/ Publicerad 13 februari 2025 / Ändrad 18 februari 2025

Fastan – tid för eftertanke och bön

Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Fastan ger oss tid för eftertanke och bön, och tid att växa i tron. Den kristna fastan pågår i 40 dagar, från askonsdagen 5/3 till påskafton 19/4 . Här kan du läsa mer om fastan och ta del av allt som händer i Malmös kyrkor.

Den kristna fastan 

Inom kristendomen finns två fasteperioder. Den första perioden infaller under advent. Den andra, den största, infaller 40 dagar före påsk och pågår från askonsdagen till påskafton. Under påskfastan tänker vi på Jesus som gick genom lidandet och döden mot uppståndelse och ett nytt liv.

En tid att avstå till förmån för någon annan

Vi har alla saker i våra liv som vi fastnar i och som stjäl vår tid och uppmärksamhet. För en del av oss är det mobilen och den ständiga uppkopplingen som tar mycket tid, för andra är det något helt annat som gör att gemenskapen i nuet blir lidande. Att fasta kan handla om att ge sin tid till någon annan, det kan vara att ge ett vänligt ord till den du möter, ringa någon som du inte hört av på ett tag. Det kan även vara att ge dig själv utrymme och tid med Gud genom bön eller bibelläsning. 

Tid att stanna upp och lyssna inåt

Fastan blir ett "redskap” som hjälper oss att skala av och skala ner, att fokusera våra tankar och lyssna inåt för att komma närmare Gud, varandra och oss själva.  Det handlar om att stanna upp, tänka igenom vårt liv och våra prioriteringar. Vad har jag i överflöd och vad kan jag avstå ifrån till förmån för någon annan? Det är en tid för att förlåta, ge och att hjälpa vår nästa. Genom förlåtelse, generositet och omsorg bygger vi broar av medmänsklighet. När vi väljer kärlek framför konflikt, tar vi ett steg närmre den freden vi alla längtar efter, både i vårt eget inre och i världen runtomkring oss. För att nå fred behöver vi nå inre fred. 

 

Från dina händer till där det händer

Varje dag drabbas människor av krig och katastrofer. 300 miljoner lever i djup kris utan det nödvändigaste. Läget är akut – vi måste agera.

Läs mer och ge en gåva

Fastan

Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Fastan ger oss tid för eftertanke och bön, och tid att växa i tron.

Fastlagen – dagarna före fastan

Fastlagen är tre festdagar innan fastan börjar. Förr var det ett sätt att äta upp sig innan den 40 dagar långa fastan. Fastlagen avslutas på fettisdagen då många firar genom att äta en fastlagsbulle eller semla.

Askonsdagen

Efter tre dagar av fest och förberedelser som avslutas på fettisdagen börjar fastan på askonsdagen och pågår ända fram till påsk. I många kyrkor firas askonsdagsmässa, som är en gudstjänst, med nattvard.

Palmsöndagen inleder stilla veckan

Palmsöndagen är en glädjens dag då vi firar att Jesus tågade in i Jerusalem under människornas hyllningar.

Skärtorsdagen – Jesus blir förrådd

Jesus äter den sista måltiden tillsammans med sina tolv lärjungar. Senare samma kväll blir han förrådd och grips av romerska soldater.

Långfredagen – Jesus blir korsfäst

När Jesus har gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus. Denne fattar beslutet att Jesus ska dömas till döden.

Röster i fastan

Här har vi samlat några tankar som du kan bära med dig under fastan. Prova att ta med dig ett av dessa citat varje dag och se hur det kan påverka din vardag.

Tankar inför helgen – under fastan

Läs en prästs funderingar inför helgen. Nytt blogginlägg publiceras varje torsdag.

Be en bön under fastan

På bönewebben kan du skriva en bön eller tända ett ljus i fastan.