Bakgrund:
Elisabeth Ohlsons konstverk Paradiset, med två Adam och två Evor, skänktes till Svenska kyrkan Malmö för några år sedan. Tavlan satte igång en debatt kring konstsyn och människosyn, vilket ledde till att tavlan ännu inte har fått sin fasta plats i någon av Malmös kyrkor. Men konstverket söker nu sin plats i Malmö för att bidra till befrielse för människor i staden och vara till hjälp att glädjas över mångfaldens rikedom och våra möjligheter att med våra olikheter leva tillsammans i vår stad.
Kyrkoherde Gunilla Hallonsten har initierat denna samtalsserie som ger möjlighet till fördjupning tillsammans med spännande tänkare om konst, människosyn, mångfald och våra gudomliga olikheter.
Samtalet den 5 juli 2023 under Malmö Pride handlar om Paradisets politiska sprängkraft. Samt om hur konstverket kan användas framåt för att samtal om mångfaldens rikedomar i Malmö?
Vägen från paradiset är ett slags vuxenblivande och myndiggörande av människan – nu bär vi ansvar att försöka bygga himmelriket tillsammans här i världen. Paradiset är en slags mänsklig erfarenhet och längtan – en slags urbild som vi tar avstamp ifrån och sträcker oss efter i livet?
Mänsklighetens olika samlevnadsformer, gender, trans osv är representerade från början av livsberättelsen i Ohlsons tolkning. Hur ger detta budskap människor mod och kraft när vi nu lever utanför paradiset? Hur hjälper idealen oss framåt så att våra olika sammanhang blir goda krafter mitt i vår ofullkomlighet? Hur får vi tag i urbilden inom oss – urkraften som kan leda till glädje mitt i det vi står? Vikten av erkännande är centralt. ”Vi är redan här och älskar”.
Varmt välkommen att vara med!
Medverkande:
Elisabeth Ohlson, konstnär och skapare av Paradiset
Lars Gårdfeldt, präst, författare och debattör
Gunilla Hallonsten, kyrkoherde Svenska kyrkan Malmö
Albin Tanke är samtalsledare
Musiker: Kristine Nowlain och Per Myrstener
Arrangemanget sker i samarbete med Sensus.