Namnet Oxie
Namnet Oxie betyder högarna eller högen vid oset, det vill säga där en källa eller en å börjar. Området har varit bebott sedan forntiden, vilket bland annat de två Kungshögarna från bronsåldern i närheten visar. Strax öster om kyrkan har en offerkälla från hednisk tid hittats.
Oxie kyrkas byggnadshistoria
Mårten Stenmästare eller Oxiemästaren byggherre
Oxie kyrka härstammar från 1100-talets senare del. Den byggdes troligen av Mårten Stenmästare som också byggt Lunds domkyrka eller en person med nära kontakt med honom, den så kallade Oxiemästaren. Kyrkan bygges på kungens mark, så kallat kungalevet, och kyrkan var antagligen knuten till danska kungamakten. Det kan ha funnits en ännu äldre kyrka av trä på platsen innan stenkyrkan byggdes. Vid undersökningar 1950 hittades nämligen två stenkistgravar som delvis låg under långhusets norra grund. Denna typ av grav var vanlig på 1000-talet.
1100-talskyrka i romansk stil
1100-talskyrkan byggdes i romansk stil och tros ha bestått av ett långskepp, ett lägre och smalare kvadratiskt kor och en halvrund absid. Kyrkan hade två ingångar, en för männen i söder och en för kvinnor i norr. Den södra ingången finns fortfarande kvar. Står man i nuvarande sakristia ser man ingångsportalen, huggen i sandsten och kritsten. Det ursprungliga taket var troligtvis ett platt trätak utan valv.
Under senare delen av medeltiden förändrades kyrkan. På 1300-talet slogs valv i långhuset och i koret. En sakristia byggdes norr om koret och vid långhusets södra sida byggdes ett vapenhus. På detta byggde man senare tornet, vilket förklarar tornets ovanliga placering på södra sidan.
C G Brunius byggde om kyrkan i mitten av 1800-talet
1848–1849 byggdes Oxie kyrka till av C G Brunius. Befolkningstillväxten hade gjort kyrkan för liten. Brunius värnade om medeltidsarkitekturen, men valde ändå att först riva stora delar för att sedan bygga upp det igen. Kyrkan fick en planlösning i form av ett kors med en rund utbyggnad i öster (absid), oputsade tegelomfattningar kring fönster och dörrar, trappstegsgavlar med blinderingar (dekorativa försänkningar) och rundbågar samt kryssvalv inne i kyrkan. Ett torn med utanpåliggande trapphus byggdes på södra sidan av långhuset och användes som vapenhus. På utsidan ser Oxie kyrka idag i stort sett ut som 1849. Endast tak, fönster och dörrar har ändrats under årens lopp.
Ny inredning 1899
1899 totalrenoverades Oxie kyrka invändigt. Hela inredningen från 1600-talet, med altare, altartavla, predikstol och bänkar såldes. Den nya inredningen utformades i tidstypisk nygotik av Malmöarkitekten Alfred Arwidius. De nygotiska dragen syns tydligt i den ekådrade inredningen och Victoriaplattorna på golvet. Vid renoveringen målades också bibeltexten från Matteus evangelium in i valvbågen framme vid koret. Inredningen som vi ser idag härstammar från denna renovering. Av den medeltida kyrkan återstår idag långhusets väggar och portalen i söder samt dopfunten i sandsten.