Lyssna

På alla helgons dag fylls Malmös kyrkogårdar av ljus, besökare och hopp

Under allhelgona glittrar kyrkogårderna av tända ljus, till minne av alla älskade anhöriga som har sina viloplatser där. Personalen på Malmös kyrkogårdar har jobbat med förberedelserna lång tid innan, och under allhelgona finns de tillgängliga för besökarna.

Alla helgons dag, den första lördagen i november, är årets största besöksdag på Sveriges kyrkogårdar. I Malmö finns medarbetarna på Kyrkogårdsförvaltningen tillgängliga på flera kyrkogårdar för att hjälpa besökarna tillrätta, bjuda på kaffe och bara prata en stund.

Åsa Malmborg har i många år varit kyrkogårdsmästare, och jobbar idag som grönstrateg på Malmö kyrkogårdar. Hon berättar:

– På de flesta kyrkogårdarna ställer vi upp informationstält, dit folk kan komma och ställa frågor. Det kan vara allt ifrån att man letar efter någon speciell gravplats, att man behöver hjälp med skötsel av en gravplats eller bara komma och prata lite om fotboll eller vad som helst. Vi bjuder på kaffe och pepparkakor, och delar ut små böcker om kyrkogårdar till barn, samt reflexänglar och ficklampor. Ficklampor är en billig livförsäkring, brukar jag säga.

Foto: Christopher Hansby Reis

Tidigare följde allhelgona kalendern och då var det den 1 november som var den stora smyckningsdagen, vilket det fortfarande är för vissa religioner. Numera infaller alltid alla helgons dag den första lördagen i november. Kyrkogårdarna är väldigt välbesökta under hela veckan som leder fram till allhelgonahelgen, berättar Ylva Friberg, enhetschef på S:t Pauli kyrkogård och Gamla kyrkogården, och Emelie Svensson, enhetschef på Östra kyrkogården.

– Folk kommer och gör fint, tar bort sommarblommor och fixar och smyckar hela veckan.

Åsa Malmborg, grönstrateg på Malmö kyrkogårdar

Foto: Christopher Hansby Reis

Kapellen och Limhamns krematorium står öppna för besökare

Kapellen på S:t Pauli mellersta och Östra kyrkogården kommer också vara bemannade, så att man kan gå in och tända ljus eller bara sitta ner en stund.

– I år ska det också vara öppet hus på krematoriet i Limhamn, säger Åsa Malmborg.

– Många har en bild av hur ett krematorium ser ut, och alla blir lika förvånade, för det är jättevackert där. Vi hoppas att många åker och tittar hur det ser ut, så att man får en annan bild av vad ett krematorium är. Det är inte så skrämmande som många har fått för sig.

Att bli kremerad efter sin död är ett önskemål från många, och anhöriga får faktiskt vara med vid kremationen om de ber om det. För de avlidna som kremerats finns det några olika alternativ på kyrkogårdarna: en traditionell gravplats, en mindre urnplats, minneslund eller det ganska nya fenomenet askgravplats, som är lite som en mindre anonym minneslund där man får sitt namn på en bricka eller glasblock, och de anhöriga får vara med vid gravsättningen.

Foto: Christopher Hansby Reis

Hjälp för dig som inte kan vara på plats

För dem som inte kan ta sig till en kyrkogård under allhelgona finns det möjlighet att genom kyrkogårdsförvaltningens kundtjänst beställa såväl blommor och kransar som ljus som kyrkogårdens medarbetare ställer ut åt en, och man kan även beställa ett foto av sin anhörigas gravplats som man sedan får skickat till sig.

– Man kan vara här i hjärta och själ, säger Åsa Malmborg.

Hon fortsätter:

– Allhelgona är en fin högtid. Och att den är så välbesökt är kul, att inte alla traditioner bara fasas ut och försvinner. Våra kyrkogårdar är väldigt vackra och rofyllda. De följer årstiderna, och var årstid har sin charm. Det är få förunnat att ha en sån här arbetsplats.

Foto: Christopher Hansby Reis

– Det är en fantastisk dag att jobba på, på kvällen är det helt mörkt, men det är ljus på nästan varenda gravplats och hela minneslunden lyser upp av ett hav av ljus. Det är en fantastisk dag att besöka kyrkogårdarna, säger Emelie Svensson.

– Det är ju en del sorg, men samtidigt känns det som att det finns väldigt mycket hopp och glädje, avslutar Ylva Friberg.