Vem har ritat minnesrummet?
Christer Göransson Landskapsarkitekt LAR/MSA Mellanrum AB.
Finns det någon särskild tanke med formerna och vattnet?
Landskapsarkitekt Christer Göransson beskriver platsen såhär:
”Dagens enkla plats för kransar utvecklas till ett mera slutet minnesrum med vatten. Jag ville gärna använda vatten och var glad att ni var öppna för det! Vattnet är ju som ett tilldragande element, en källa till kontemplation och en symbol för livet, inte minst inom kristendomen, Jag är livets vatten etc.
I centrum flödar en källa, eller snarare ett framvällande springvatten, som flyter in mellan sexkantiga kalkstenshällarna från Kinnekulle, som är ordnade i ett bikupemönster. (Om du tittar närmare på stenen finns fossiler i vissa stenar. red.anm.) Här anknyter månghörningarna till kyrkans planform och harmonierar med dess fasettformade fasader. Ur vissa av sexhörningarna väller det fram frodig våtmarksvegetation. På hällarna kan anhöriga lägga blommor eller tända ett ljus för dem man vill minnas.
Kring platsen finns sittplatser och plats för kransar, avgränsade av vintergröna buskar, t.ex. järnek och vitblommande funkia.
Brunnar för magasin, pump och rening placeras intill planteringsytan mot parkeringen.”
Vem har anlagt minnesrummet?
Under våren har Malin Mässing, projektledare och landskapsingenjör, tillsammans med markentreprenaden I Mark Trädgård & Anläggning, iordningställt en rofylld plats strax intill S:t Matteus kyrka. Arbetslaget Mark och plan/Svenska kyrkan Malmö fixade med slutfinishen genom att plantera växterna på platsen.
Vilka växter finns i minnesrummet (urval)?
Järnek, vit flocknäva, julros, dvärgfunkia, doftfunkia och vårälväxing (gräs). Plantering av träd och lökar till hösten 2024.
Invigning
Minnesrummet invigdes på Matteusdagen lördagen den 21 september 2024.