Gravstenarna i S:t Petri kyrka bär på berättelser
De som hade råd köpte sig en gravplats i kyrkan
Ända sedan S:t Petri kyrka började användas som kyrkorum har kyrkan varit en gravsättningskyrka. De borgare som hade råd köpte sig en gravplats i kyrkan. Under medeltiden var hela golvet täckt av gravstenar. Av de 206 stenar i kyrkorummet som finns på en ritning från 1747 av stadsingenjör Jacob Örngren har endast ett 50-tal bevarats i kyrkan till våra dagar.
Gravstenarna gick i arv
Kyrkans gravstenar bär på berättelser av olika slag. Stilar, mode, den kristna tron uttryckssätt, personhistoria är något av vad gravstenarna kan berätta för oss. S:t Petri kyrkas första förteckning över gravstenarna i kyrkan är från 1631. Gravstenarna gick oftast i arv och när de genom köp skiftade ägare har detta ofta redovisats i kyrkoräkenskaperna i samband med erläggandet av ett slags lagfartsavgift. Tillsammans med inskrifterna är de i stenarna inhuggna bomärkena och initialerna de pålitligaste vittnesbörden om deras ägare.
stenens mått och utsmyckning visar ställning och förmögenhet
Under 1500-talet vidtog en tävlan mellan borgarna att genom rikt utstyrda monument befästa sitt minne. Ägarnas ställning och förmögenhet kan man avläsa på stenens mått och utsmyckning. Ofta avbildades de avlidna i helfigur i kraftig relief skrudade i sina högtidskläder.