Kyrkobyggnader och kyrkoinventarier är skyddade enligt kulturmiljölagen, vilket innebär att alla åtgärder eller förändringar av dem måste godkännas av Länsstyrelsen. Med tanke på hur många av byggnaderna som är gamla så är det ett omfattande jobb att hålla dem i gott skick. Lena Winbladh förklarar:
– Äldre byggnader kräver kontinuerligt underhåll, delvis för att vi idag inte använder dem som man gjorde en gång i tiden. Det påverkar byggnadens tekniska kvalitet att vi ställer andra anspråk på kyrkor än vi gjorde förr. Förr värmde man upp kyrkorna när de användes, eller inte alls och så fick folk klä sig varmt, men idag har man en förväntan på uppvärmda kyrkorum. Det påverkar inomhusklimatet och det i sin tur påverkar inventarierna och antikvariska föremål. Det är inte nödvändigtvis dåligt, men det blir mer komplicerat, man måste hålla kontroll på exempelvis luftfuktigheten.
På Svenska kyrkan Malmös fastighetsavdelning arbetar 12 personer som projektledare, fastighetstekniker och antikvarie. Dessutom är 24 lokalvårdare anställda med särskild utbildning och certifiering för att rätt kunna hantera metoder och material i byggnaderna. Därutöver arbetar fem personer med mark och planer för utomhusmiljöer som inte är kyrkogårdar, och kyrkogårdsförvaltningen hanterar kyrkogårdarna.