Foto: Pierre Gros
Lyssna

Nyhet / Publicerad 27 februari 2025

Information om lövplattmasken

Kyrkogårdsförvaltningen rekommenderar våra besökare att följa Länsstyrelsens direktiv för att hindra spridningen av denna invasiva art.

Malmö kyrkogårdsförvaltning följer Länsstyrelsen Skånes rekommendation kring hanteringen av lövplattmasken Obama nungara som klassas som en invasiv art. Lövplattmasken är rovlevande och äter bland annat daggmask, vilket riskerar att påverka jordkvaliteten i vår natur.

Vi rekommenderar våra besökare på kyrkogårdarna att följa Länsstyrelsens direktiv för att hindra spridning av lövplattmasken via exempelvis plantering av medhavda växter. Så här skriver Länsstyrelsen:

Sedan 7 januari 2025 omfattas Obama nungara av så kallade nödåtgärder. Det innebär att det är förbjudet att medvetet sprida den. Det innebär att det nu är förbjudet att avsiktligen hålla arten, att låta den växa, att överlåta eller utbyta den, samt släppa ut den i miljön.

Kontroll efter lövplattmask

 

  • Kontrollera plantorna du köpt
  • Kolla marken under krukan
  • Kolla under själva krukan
  • Lyft ur plantan och kolla i krukan och på rotklumpen
  • Kolla under tråg/backar
  • Kolla gärna efter ägg, men dessa är svåra att upptäcka


Du bör använda handskar vid hantering av lövplattmask då arten har ett slem som kan vara irriterande på huden. Använd gärna ficklampa, även dagtid, plattmaskarna blänker ofta till när de får en ljuskälla på sig.

Så känner du igen plattmasken

Ägg av lövplattmask är 0,5 cm stora och först röda men blir sedan mörkbruna. Fullvuxna maskar är cirka 5-8 cm långa och 0,5 cm breda. Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige.

Om du hittat lövplattmaskar

Rapportera på invasiva arters hemsida om du hittar plattmasken.

Plattmaskarna kan därefter avlivas genom att du lägger dem i en burk och häller kokande vatten på dem. De kan också dödas genom att lägga dem i frysen i minst ett dygn. Det går inte att döda dem genom att klippa dem.

För mer information se Länsstyrelsens hemsida