Verksamheten regleras av begravningslagen.
Östra kyrkogården med sina 50 hektar är den största kyrkogården. Näst störst är Limhamns kyrkogård på 22 hektar. Minst är Hyllie kyrkogård på knappt ett halvt hektar.
Förvaltningens huvudsakliga mål är att tillhandahålla en god kvalitet och en mångfald av begravningsskick utifrån den verksamhet som omfattas av begravningsavgiften.
Cirka 200 anställda arbetar inom Malmö kyrkogårdsförvaltning. De jobbar med allt från parkskötsel, begravningsverksamhet, verkstad och teknik till transporter.
På den administrativa sidan handlar det främst om gravskötsel samt kontakter och rådgivning kring gravar och gravrätter till våra kunder och besökare.
Bland de anställda är ungefär 80 personer säsonganställda. De arbetar främst med kyrkogårdsskötsel samt på tekniksidan under april till november. Utöver dessa anställs varje år också cirka 80 sommarjobbare. Man kan alltså säga att förvaltningen under högsäsong, mitt i sommaren, har runt 300 anställda.
Förvaltningens ambition är att kyrkogårdarna ska ge ett vackert, välvårdat och harmoniskt intryck som lyfter fram de olika kyrkogårdarnas och byggnadernas karaktär. Besökaren ska få en skönhetsupplevelse där god arkitektur, konstnärlig utsmyckning och spännande växtmaterial kombineras med det kulturhistoriska arv som kyrkogårdarna utgör.
Kyrkogårdarna ska också upplevas som en del av staden och samhällets utveckling i övrigt. De är öppna och alla är välkomna för promenader och rekreation. Eftersom en kyrkogård är ett vilorum för de avlidna och för att förrättningar, främst begravningar, inte ska störas ber vi er att tänka på att visa hänsyn när ni besöker våra kyrkogårdar.
Kyrkogårdsberedningen utses av kyrkorådet i Malmö pastorat. Beredningens uppdrag är att vara ett forum för information och samråd. Gruppen består av fem ledamöter samt begravningsombudet, som utses av länsstyrelsen.
Beredningen består av Patrik Lindqvist, ordförande, Gunilla Bengtsson, Linda Sjöö, Roland Hellborg och Camilla Andersson, samt Bengt Persson, begravningsombud.