Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors skriver på DN Debatt, 250405, om vikten av det kristna kärleksbudet i tider av intolerans. (Se bild nedan)
”Radikala nätpredikanter söker locka våra unga”
Som präster med 20 års erfarenhet av arbete med ungdomar möter vi ett nytt och skrämmande fenomen: Ett växande antal unga kristna som föraktar kvinnor, homosexuella och de med annan tro. När incelkulturen möter kristen fundamentalism skälver ungdomarnas värld – och vi vuxna förstår ingenting, skriver två kyrkoherdar.
Tv-serien ”Adolescence” formulerar någonting som berör en vuxenvärld på djupet, gestaltat genom en 13-årig pojke som anklagas för mordet på sin klasskamrat. Den iscensätter en generations växling som vi är mitt inne i. En värld som de unga delar, i mångt och mycket styrt av sociala medier och dess algoritmer, där vi vuxna ligger steget efter och inte riktigt begriper vad som sker.
Forskare talar om en radikalisering av unga män som pågår i pojkrummen med kvinnohat som ett kännetecken. Ungdomsbarometern visar att ideal som öppenhet och tolerans blir mindre trendigt medan Jesus blir trendigare.
Ett liknande fenomen som har dykt upp i våra sammanhang, Svenska kyrkan, är en mer fundamentalistisk kristendom.
Det är svårt att formulera hel täckande analyser när man befinner sig mitt uppe i något, samtidigt har vi ett ansvar att försöka förstå. Å ena sidan kan man resonera att det som pågår är en övergående trend. Å andra sidan behöver vi akta oss för diket där vi förpassar de ungas kultur till någonting för oss obegripligt och oönskat, det som många generationer tidigare har gjort.
Unga människor ska utforska och utmana normer och gränser som deras föräldrar sätter upp, i vår förståelse är det en viktig del av deras vuxenblivande. Samtidigt behöver vi reagera då vi ser tecken eller anar tendenser som orsakar lidande för de unga själva eller för deras omgivning.
Sedan ett drygt år tillbaka har vi i Maria Magdalena församling på Södermalm i Stockholm, allt oftare blivit kontaktade av oroliga barn, ungdomar och vuxna. De vittnar om en nitisk kristendom i sociala medier med missionen inställd på våra unga.
Som präster med tjugo års erfarenhet av arbete med ungdomar, kan vi inte känna igen det här fenomenet sedan tidigare. Vi möter barn som upplever panikångest i rädsla för att hamna i helvetet, och unga som kombinerar kristen tro med förakt för bland annat kvinnor, homosexuella och människor med annan eller ingen tro. Föräldrarna står rådvilla vid sidan om och undrar var deras barn har fått detta ifrån.
När vi har lyft denna fråga har vi mötts av igenkänning från såväl präster som pedagoger runtom i landet. Hur ska Svenska kyrkan, som är Sveriges största trossamfund, agera och resonera? Vi föreslår följande:
För det första efterlyser vi mer forskning på området. Detta är, som vi förstår det, ett relativt nytt och obeforskat område i Sverige. Vilka är dessa ”nätpredikanter” och varför upplevs de som auktoriteter? Vilka kanaler på sociala medier använder de? Vilka når de ut till? Vilka grupper och individer riskerar att fara illa? I vissa sammanhang diskuteras sambandet mellan incelkulturen och kristen fundamentalism, hur ser denna koppling ut i Sverige?
För det andra: hur tar vi emot de unga som har lockats av en intolerant kristen tro? Vår församling är en uppskattad ungdomskyrka som tar emot hundratals barn och tonåringar varje år. Som församlingspräster tycker vi att det är viktigt att välkomna varje människa med kärlek, förväntan och nyfikenhet. Vi vet hur mycket tro och en sund gemenskap kan betyda för människor, inte minst ungdomar. Dessa unga behöver förstås få utforska och pröva sin tro utan att bli utestängda eller nergjorda. Samtidigt måste vi ta ansvar genom att erbjuda en religiositet som vägrar bli intolerant och dömande mot människor.
Vi står i en tradition som tolkar Bibeln kontextuellt. Här sker ett gediget och lite långsamt hermeneutiskt arbete där kärleksbudet är tolkningsnyckeln. Det är en ganska svår och komplicerad praktik som kräver en gemenskap där olikheter, paradoxer och mystik också har sin plats. Vi behöver lita på den unga generationens reflektions förmåga och på att den andliga längtan rymmer livets höjder och djup i stället för snabba svar formulerade i korta videoklipp i sociala medier.
För det tredje väcks frågan om hur vi kan skydda de som far illa av kristen fundamentalism. Till Svenska kyrkans ungdomsverksamheter, som just nu ökar i hela landet, söker sig unga som på en trygg plats vill utforska kristen tro utan risk för att bli dömda då de funderar över könsroller och könstillhörighet, vem de vill gifta sig med, eller hur det är att tvivla på Gud.
I konfirmationsläsning och ungdoms verksamhet har vi ett ansvar att undervisa. Att förmedla samma tolerans, öppenhet och medmänsklighet som Jesus gjorde. Vi får inte svika de som far illa i Jesu namn utan måste våga problematisera och föra samtal när Bibeln används för att förtrycka.
Ingen kan göra allt men vi tror att de små rörelserna kan ha betydelse. När det globala kristna narrativet tenderar att uttolkas av den amerikanska, fundamentalistiska högern behöver andra röster få höras. När den amerikanska biskopen Mariann Budde predikade inför president Trump dagen efter installationen, om för oss självklarheter – då skälvde plötsligt en hel värld. Om demokrati, jämlikhet och minoriteters rättigheter inte längre är normen, då måste vi erbjuda en kristen hållning med god förankring som högaktar dessa värden. Genom Svenska kyrkans ökade konfirmandkullar växer vårt ansvar, att tillsammans med andra delar av samhället, verka mot fördömande utsagor.
I det sista avsnittet av ”Adolescence” frågar sig de förtvivlade föräldrarna vad de hade kunnat göra annorlunda. Svenska kyrkan har en möjlighet och ett ansvar att stå upp för den kristna tro som varken stänger ute eller förtrycker. Så får våra kyrkklockor fortsätta att klämta för tro, hopp och kärlek, för alla människor. Och när klangen når ut ska alla som hör veta att de är välkomna.
Hillevi Uddenfeldt, kyrkoherde, Maria Magdalena församling
Olle Liljefors, biträdande kyrkoherde, Maria Magdalena församling
Länk till DN (för dig som prenumerar)
https://www.dn.se/debatt/radikala-natpredikanter-soker-locka-vara-unga/