Man i gröna militärkläder.
Lyssna

Divisionsprästen

Försvarsmakten har fått i uppdrag att stärka det militära försvaret och utveckla Sveriges stridsledningsförmåga. Därför är uppbyggandet av en ny division i full gång. Luka Vestergaard är divisionspräst.

Prästernas uppgift inom Försvarsmakten

-Att arbeta inom Försvarsmakten innebär att ibland ställas inför svåra, farliga eller omskakande situationer. Soldater är människor, inte maskiner. Hur god träning och utbildning man än har kan erfarenheten av mänskligt lidande och svåra moraliska dilemman påverka en både psykiskt och existentiellt, säger Luka Vestergaard, som själv är KBT-utbildad. 

Divisionsprästen fungerar både som rådgivare, koordinator och utbildare i ledningsstaben och som personlig själasörjare. Till det lokala regementet P4 hör en garnisonspräst, Eva Kaiser, som tjänstgör inom pastoratet i Skövde, medan divisionsprästen har ett mer överbryggande ”icke-territoriellt” ansvar knutet till hela krigsorganisationen oberoende av tjänstgöringsförsamlingen. Alla fältpräster har uppdraget att lyssna och finnas till hands inom ramen för den militära själavården och kan också hänvisa till andra kontakter och religionsutövningar vid behov.

- Som präster har vi stor erfarenhet av att handskas med livsfrågor av olika slag. Uppgiften är inte att förespråka krig eller välsigna kanonkulor, utan att med kyrkan som identitetsmarkör och garant för fred och rättvisa säkerställa bevarandet av våra mänskliga och grundläggande värderingar i ett läge där vårt land eller vår demokrati är utsatt för direkta fara, förklarar Luka.