Lyssna

Begravning

En begravning i kyrkan ger dig möjlighet att ta avsked, samtidigt som den tar fasta på det kristna hoppet om uppståndelse och evigt liv.

Den som är medlem i Svenska kyrkan har rätt att begravas vid en begravningsgudstjänst i Svenska kyrkan. Ibland har den avlidne haft önskemål om var begravningen ska äga rum och då ska dessa önskemål respekteras så långt det är möjligt. I andra fall är det de anhöriga som efter dödsfallet bestämmer var, vanligtvis i en kyrka eller ett kapell, begravningen ska ske. Begravningsgudstjänsten är kostnadsfri, då ingår även tillgång till musiker och vaktmästare.

I övrigt förekommer en del kostnader kring en begravning och de tjänster som begravningsbyrån hjälper till med. Mer information om dessa kostnader, och vad du kan göra själv, får du i kontakt med aktuell begravningsbyrå.

Det finns lokaler där ni kan samla släkt och vänner för en minnesstund efter begravningsgudstjänsten. Ni måste inte ha en minnestund och ni väljer själva om ni vill att prästen ska vara med.

Kontakta församlingsexpeditionen för mer information eller om du vill boka en församlingslokal.

Minnesstunder anordnas av församlingen

Läs mer om vad som erbjuds här.

Svenska kyrkans gemensamma webbsidor om begravning och sorg

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för dig som blir kvar. I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.

Att boka begravning

Vanligtvis bokas begravningen genom en begravningsbyrå. Det går även att boka direkt på församlingsexpeditionen.
Du kan ha önskemål om kyrka, tidpunkt eller präst. Vi kommer att göra så gott vi kan men det är inte säkert att vi har möjlighet att uppfylla alla dina önskemål.

Samtal med prästen

Kort tid efter att begravningen är bokad, tar prästen kontakt med dig som har bokat begravningen. Ni träffas sedan för att i lugn och ro samtala kring dödsfallet så att ni kan planera begravningen tillsammans.

En kyrklig begravning har traditioner som sträcker sig långt tillbaka i tiden och om du inte orkar planera begravningen, finns alltid de kyrkliga traditionerna som trygghet och stöd att vila sig mot. Samtidigt finns det möjlighet att utforma begravningen på ett personligt sätt genom texter, tal, sång och musikstycken. Kanske någon anhörig vill hålla ett tal, läsa en dikt eller bibelord, be en bön eller tända ljus.

Att välja gravplats

Ibland har den avlidne haft önskemål om var hon eller han vill gravsättas och då ska dessa önskemål respekteras så långt det är möjligt. 

Gravplats och gravsättning bekostas av skattemedel och därmed har alla som är folkbokförda i Sverige rätt till detta.

Mer information om gravrätt, gravsättning, gravplatser mm. hittar du under Gravar och kyrkogården.

Det förekommer att man vill bli gravsatt på annan plats än en kyrkogård, t ex askspridning i naturen. Då behövs ett särskilt tillstånd av Länsstyrelsen i det län där du vill att askan ska spridas.

Någon att prata med

När någon dör berörs alla i den avlidnes närhet. Det finns ofta en djup sorg att bearbeta samtidigt som man har många praktiska saker att ta ställning till. I Svenska kyrkan finns det alltid någon att prata med. Det kan vara en präst eller en diakon som du möter i avskildhet eller också kan du delta i en leva-vidare-grupp där du får dela erfarenheter och tankar med andra som mist sina anhöriga.

Oavsett om du behöver prata med någon vid ett enstaka tillfälle eller upprepade gånger, finns det utrymme att prata om precis just de tankar som du brottas med. Det kan vara alltifrån existentiella frågor om döden och livet, det kan vara känslor och minnen som rörts upp på grund av ett dödsfall eller frågor om hur vardagen någonsin ska kunna bli vardag igen.

Om den avlidne inte var medlem i Svenska kyrkan

vid dödsfallet är utgångspunkten att den avlidne inte önskade en begravningsgudstjänst i Svenska kyrkans ordning.
Lokaler för borgerliga begravningsceremonier finns i Gravkapellet samt i Germundsgården.