Lyssna

Nyhet / Publicerad 15 januari 2025

Begravningsplats för framtid och beredskap

För att skapa en fungerande begravningsverksamhet har Svenska kyrkan genom Märsta pastorat och Sigtuna församling gjort en förstudie om vad boende i kommunen har för behov.

Svenska kyrkan i Sigtuna kommun ser ett ökat behov av gravplatser för beredskap. Vi behöver även utöka kremeringskapaciteten. Nu gör Sigtuna kommun en lokaliseringsstudie i kommunen för att undersöka tänkbara platser för den nya begravningsmarken.

Bakgrund

Märsta pastorat och Sigtuna församling har sett ett behov av att utveckla begravningsverksamheten i Sigtuna kommun. Enligt Begravningslagen ska alla församlingar också förbereda för det som behövs vid höjd beredskap. Med en ökande befolkningsmängd finns även ett behov av att utöka det befintliga begravningsutrymmet och krematorieverksamheten.

Förstudie

Genom en förstudie av nuvarande och kommande behov i Sigtuna kommun har Svenska kyrkan identifierat tre fokusområden:

Utreda förutsättningarna för en ny begravningsplats och de behov som finns.
Utreda behov och möjligheter att etablera ett krematorium inom Sigtuna kommun.
Ta fram en kris- och beredskapsplan inom begravningsverksamheten i Sigtuna kommun.

Begravningsplats

Det finns inget bestämt område för en begravningsplats ännu. Sigtuna kommun ser över ett antal tänkbara platser som skulle kunna fungera. I det förberedande arbetet tar man hänsyn till plan- och bygglagen, samt miljöbalken. Olika samhällsintressen vägs mot varandra och mot enskilda intressen, i en öppen och demokratisk process. Sedan skapas en detaljplan.

Kremering

Idag kremeras nära 85 procent av de avlidna i Sverige. Det har under de senaste åren ökat belastningen på de krematorier som finns i Stockholms län. Märsta pastorat och Sigtuna församling har tidigare haft tillgång till kremering av sina avlidna vid Silverdal krematorium, som tillhör Sollentuna församling. Sedan år 2022 används Berthåga krematorium i Uppsala kommun. Berthåga ska nu bygga om sitt krematorium och därför behöver Sigtuna kommun hitta en ny möjlighet för sin kremeringsverksamhet.

Kris- och beredskapsplan

I planeringen för begravningsmark i kris- och beredskap bereds marken för att kunna användas om och när det behövs. När marken inte används kan området användas till annat. Det kan exempelvis vara ängsmark eller användas som en park.

Var föreslås den nya begravningsplatsen ligga?

Det är inte bestämt ännu. Svenska kyrkan och Sigtuna kommun samarbetar för att hitta en lämplig plats. Platsen behöver följa både plan- och bygglagen, samt miljöbalken.

Vad menas med en beredskapskyrkogård?

Beredskapsmark, som det egentligen heter, är mark som studeras och utreds för att passa som en kyrkogård vid behov. Under extrema situationer kan det behövas en plats där många kan begravas under kort tid. Beredskapsmarken kanske aldrig kommer att behöva användas. Då kan platsen användas till annat, exempelvis som en park. 

Varför ska begravningsplatsen ligga i Sigtuna kommun?

I Sigtuna kommun behövs inom tio år mer begravningsmark. Vi behöver även förbereda för beredskapsmark.

Var ska krematoriet ligga?

Det är inte bestämt ännu. I början av 2025 gör Sigtuna kommun en lokaliseringsstudie och ser tillsammans med Svenska kyrkan över tänkbara platser för hela begravningsverksamheten.

Kommer det att finnas plats att begravas för personer med annan tro än den kristna?

Ja.

Vem ska bygga krematoriet och begravningsplatsen?

Märsta pastorat.

När är planerad byggstart?

När detaljplanen har antagits i kommunfullmäktige och vunnit laga kraft är det möjligt att starta projektet. Innan byggstart ska även bygglovshandlingar och detaljerad projektering tas fram. Det kan pågå under 1-2 år efter att en detaljplan vunnit laga kraft.

När ska projektet vara färdigt?

År 2030.