Lyssna

Charlotta fick en Maryplats på Rättviks stiftsgård

Charlotta Sundberg och Björn Evbjer är eniga: Marymetoden ger arbetsträningen struktur. Det är till nytta för alla. För den som arbetstränar, handledaren och myndigheterna.

Charlotta Sundberg och Björn Evbjer slår sig ner på bänken intill huvudentrén till Rättviks stiftsgård. De skrattar och småpratar. Det har gått drygt ett år sedan Charlotta kände att livet började återfå form och färg efter en lång och djup depression. När hennes handläggare på Arbetsförmedlingen undrade om hon ville arbetsträna på stiftsgården behövdes ingen betänketid.

– Taget! svarade jag rakt av. Det är en miljö jag gillar, säger hon.

Charlotta blev erbjuden en så kallad Mary-plats, arbetsträning eller praktik i ordinarie verksamhet under handledning av medarbetare utbildade i Mary-metoden.

Vid arbetsbänkarna i verkstan

Fastighetsskötaren Björn Evbjer blev en av hennes handledare och tillsammans har de ägnat många timmar i rabatterna, vid arbetsbänkarna i verkstan och med att röja snö, byta batterier och Gud vet allt.

– Vaktmästeriet är lämpligt för dem som behöver trappa upp arbetstiden gradvis och behöver lite flexibilitet. Så länge det inte handlar om en vattenläcka kan vi oftast lägga om arbetet om vi behöver ta tid för att prata om något eller gå igenom ett moment, säger Björn.

För Charlotta var det just där och då fantastiskt att få arbetsträna i vaktmästeriet, säger hon.

– Jag är skogsmästare och trädgårdsintresserad. Dessutom har jag arbetat inom bygghandeln. När man kommer ifrån en lång sjukskrivning är självkänslan och självförtroendet i botten och då var det bra att känna att det här är något jag kan saker om.

 

Björn Evbjer var handledare till Charlotta Sundberg när hon hade Mary-plats på vaktmästeriet.

Foto: Maria Hansson

Vana att introducera nya medarbetare

Till Rättviks stiftsgård kommer en strid ström av gäster året runt. Staben på 30 personer har stor vana att ta emot och introducera tillfälliga arbetare, volontärer, elever från restaurangskolor och sommarvikarier.

Våren 2021 fattade ledningen beslutet att också erbjuda Mary-platser för arbetsträning. Björn och ett par kollegor tillfrågades om de ville lära sig mer om bemötandemetoden Mary.

Björn har varit handledare i andra sammanhang. Med Mary-metoden i bagaget tycker han att uppgiften fått en struktur.

Ringa in behoven

– Vi börjar med ett uppstartssamtal då vi pratar om förväntningar, ritar en pil som utgår från nuläget till det som är målet – oftast en anställning. Så försöker vi ringa in vad som behövs för att nå dit, säger Björn.

Var tredje vecka sitter handledaren och deltagaren ner för att utvärdera. Då kommer pappren fram.

– I stället för att bara lite allmänt fråga hur det känns så har vi en plan och kan se stegförflyttningar, säger Björn.

– Det kändes otroligt meningsfullt. Först att identifiera ”det här behöver jag hjälp med”, för min del struktur och rutiner, och sen att få den utvecklingslinjen, att efter ett tag kunna se att nu är det check på det där, det sitter nu! säger Charlotta.

Läsa av varje gång

Mary-metoden lägger vikt vid den ständigt pågående kommunikationen på arbetsplatsen, mikrosamtalet som det kallas. Björn bläddrar i utbildningspärmen och berättar att han känner igen en del från sin utbildning till barnskötare.

– Men det blev som en aha-upplevelse igen att man varje gång man möter en människa behöver läsa av personen. Hur mår den? Hur svarar den? Hur tar den in det jag säger?

– Man frågar ju alltid varandra ”hur är det med dig” och så svarar man att ”det är bra”. Men det är ju fantastiskt när någon tittar på en med ögon som säger att den verkligen vill veta och som frågar hur vi kan göra något åt det, säger Charlotta.

Om den som arbetstränar gör en utvecklingsresa så gäller det även handledaren.

– Jag är ganska lugn av mig som person, men jag märker att jag numer har lättare att se om en person är obekväm i en situation. Då kan jag bromsa och inte bara slänga ur mig ”gå och gör”, säger Björn.

Nya arbetsuppgifter

Han framhåller vikten av att de var flera från stiftsgården som gick utbildningen. De stöttar varandra och stämmer hela tiden av.

– Ibland blir det lite stressigt, men oftast går det bra. Det gäller bara att ha strukturen och vetenskapen hur man ska agera, säger han.

En del nya arbetsuppgifter tillkommer, som kontakten med myndigheter och rapportering. Men också nya möjligheter. Handledare som är utbildade i Mary-metoden har rätt att ge så kallad förstärkt arbetsträning vilket innebär att anordnaren kan får en viss merkostnadsersättning från Arbetsförmedlingen.

– Tanken är att vi ska ingå ett samarbete med AF som gynnar oss båda. Då kan vi lägga ännu mer tid på deltagarna.