När någon avlidit, hemma, på sjukhus eller äldreboende görs den avlidna i ordning, av er anhöriga, personal från begravningsbyrån eller personal från vården. Ni anhöriga kan ta kontakt med en begravningsbyrå och välja en kista. Ni har möjlighet att välja egna kläder till den avlidna eller så kan ni använda den vita dräkt - svepningen - som följer med kistan.
När den som avlidit är klädd och lagd i kistan, kan de anhöriga samlas och se den som avlidit. Dett är absolut inget ni måste göra, men det är vanligt.
Ofta kan det kännas ovant och ibland även obehagligt att tänka se någon som man älskat död. Men det är oerhört sällan som någon ångrar att de var med om den möjligheten.
Bisättningen kan också ske på den plats där begravningen skall äga rum, i kyrkan, bårhuset eller begravningskapellet.
Vid bisättningen kan ni anhöriga lägga ner minnessaker och/eller blommor i kistan. Tänk på att inte lägga in något som kan vara farligt vid eventuell kremering.
Under bisättningen kan spela inspelad musik, läsa dikter eller bara sitta tyst. Det är ni som avgör. Om ni önskar kan en präst kan delta i bisättningen och leda bön och kanske någon psalm som ni tycker om.