När en person avlider ska personen begravas. I Sverige har vi två alternativ, antingen jordbegravs personen i en kista eller så kremeras för att begravas eller spridas som aska.
Jordbegravning behöver ske inom en månad efter dödsfallet. Gravsättning av kremerat stoft inom ett år från dödsdatumet.
Jordgrav
I en jordgrav kan både kistor och urnor gravsättas. En jordgrav har i regel en egen gravsten. De anhöriga är välkomna att medverka när kistan eller urn sänks ner i jorden. Har ni en familjegrav så kontakta respektive kyrkogårdsförvaltning för att ta reda på om det finns plats.
De anhöriga är välkomna att medverka vid gravsättningen. Ibland sker gravsättningen i samband
En jordgrav behöver ha en gravrättsinnehavare som ansvarar för skötseln.
Urngrav
I en urngrav gravsätts askor. En urngrav har i regel en egen gravsten. Urngravar kan vara en återlämnad eller ny grav. Det går också att använda gamla familjegravar att gravsätta urnor i. De anhöriga är välkomna att medverka vid gravsättningen. En urngrav behöver ha en gravrättsinnehavare som ansvarar för skötseln.
Minneslund
På en minneslund är en anonym viloplats, det finns inga gravstenar, och namnen på de som gravsatts där finns inte uppsatta. De anhöriga är inte med vid gravsättningen, men de meddelas när askan är gravsatt. Ingen gravrättsinnehavare krävs. Det finns iordninggjorda platser för gravljus och blommor. Skötseln sker kostnadsfritt av kyrkogårdsförvaltningen.
Askgravlund
Askgravlunden är en viloplats som delas med andra, ingen gravrättsinnehavare krävs. Skötseln sker kostnadsfritt av kyrkogårdsförvaltningen. Det finns möjlighet att ha den gravsattes namn på en minnesplatta. Anhöriga är välkomna att medverka vid gravsättning. Blommor och ljus får lämnas på avsedd plats.
Sprida askan
För att få sprida askan krävs ett tillstånd från Länsstyrelsen. De anhöriga tar själv kontakt med Länsstyrelsen och ansvarar för spridningen av aksan.