Då hade hon inte haft någon att prata svenska med på nästan 40 år och hon läste aldrig svenska böcker. Att ta hand om Svenska kyrkans bokklubb gav henne
också ett jobb – även som pensionär.
Från början sköttes bokklubben under flera år av ”prästfrun” på plats. Men sedan överläts denna aktivitet till en församlingsmedlem. Bokklubben träffas kl 14 på kyrkan den tredje tisdagen i månaden.
”Bokträffarna är inte särskilt akademiska. Vi pratar om hur boken berörde oss, vad vi känner igen, om våra egna liknande eller helt olika erfarenheter,” berättar Ulla Svensson.
Ibland uppstår meningsskiljaktigheter om vad som ska läsas. Vissa medlemmar tycker inte om att läsa om sexuella relationer, andra undviker helst att läsa om judiska ghetton och nazister. Som exempel på en bok som skapade debatt i bokklubben nämner Ulla boken 1793 av Niklas Natt och Dag.
”I stället för adel- och högreståndsmänniskor i stora salar i palats handlar den här boken om den solkiga baksidan. Den handlar om det Stockholm där de rika utnyttjar de fattiga för nöjes skull, och de fattiga utnyttjar varandra för att överleva. Många i bokklubben tyckte att författaren beskrev alltför många ”äckliga” situationer och kunde inte förmå sig att läsa slut boken. Andra tyckte att det var bra av författaren att berätta om den ”äckliga” sidan av Upplysningsårhundrandet och tvingade sig att läsa slut boken trots att också de förfasade sig över de många ”äckliga” beskrivningarna. Men ingen ville läsa hans följande böcker 1794 och 1795,” säger hon.
Inför varje bokträff skickar Ulla Svensson ut bokrecensioner och läsförslag hon hittar på nätet. Förr i tiden varvades nyutgivna böcker med klassiker av till exempel Harry Martinsson och Selma Lagerlöf. Nu för tiden blir det nyskrivna böcker eftersom det är svårt att hitta gamla klassiker som e-böcker.
”Förr i tiden köpte medlemmar med sig böcker tillbaka från Sverige. Då skänktes alltid ett exemplar till kyrkans bibliotek och resten såldes i kyrkans affär. Men, under Covid-19 har det inte gått, så nu läser alla på läsplatta.”
Har du något särskilt starkt läsminne från dessa år? Något du verkligen skulle rekommendera andra att läsa?
”I boken Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson hittade jag information om romer i Sverige som jag inte kände till. Den handlar om 85-åriga Miriam Adolfsson som ser tillbaka på sitt liv som koncentrationslägerfånge i Auschwitz och Ravensbrück och hur hon med Folke Bernadottes "Vita bussar" kom till Sverige. I romanen skildras alla de kulturkrockar som uppstår med mötet med det svenska samhället,” säger Ulla.
Med åren har antalet medlemmar blivit färre, många är äldre och har svårt att delta. Därför välkomnar bokklubben fler nya medlemmar. Även män får gärna vara med!
Avgiften på $15 går till att köpa in e-böcker.
Kontakta ulla@netspace.net.au om du vill delta i Svenska kyrkans bokklubb.
/Tina Zenou