Så redan innan själva begravningen upplevs kyrkan eller församlingen i Melbourne som en trygg plats där man känner sig som hemma.
"Att få vara ett bra stöd för dem som har förlorat någon är viktigt.
Att anhöriga får känna att de blir lyssnade på och att anordna en fin begravningsgudstjänst känns viktigt i mitt arbete som präst,” berättar Svenska Kyrkan i Melbournes kyrkoherde Katja Lin.
”Vi behöver symboliska handlingar för att ta oss vidare i livet efter svåra händelser och kyrkan får stå så mycket för det kristna hoppet. Man kan komma varandra väldigt nära under en sådan här period. Det handlar om tröst att tillsammans ha en ritual kring ett avslut och lämna över den person man älskat så mycket till Gud.
"Familjen ska känna att det finns en trygg människa som leder dem och att de kan vila i den vissheten. Det finns ett behov av ett avslut tillsammans med andra och därför är begravningen så viktig. Det är en stor tröst för de anhöriga att känna att de inte är ensamma, ” säger hon.
Vad vill människor ha när de kommer till kyrkan inför en begravning. Vad efterfrågar de?
"När jag får veta att jag ska ha begravning så ringer jag de anhöriga och bestämmer träff. När vi ses på kyrkan får de anhöriga berätta vem personen var, som har dött. Vi bestämmer också hur begravningsgudstjänsten ska gå till. Det finns en ram som vi har i kyrkan, som vi följer, men vi fyller i med musik, psalmer, ord och vi bestämmer tillsammans hur det ska se ut.
"Människor vill veta mer om det praktiska. Man vill veta hur begravningsgudstjänsten går till och vi samtalar kring vilka bibeltexter, musik och psalmer som ska ingå. Ofta blir det diskussion kring om man ska sjunga på olika språk eller bara på svenska, vilka släktingar som vill berätta något om den avlidna osv.
"Sedan pandemin har det blivit mycket vanligare att ha en begravning med urna och då tänder vi ljus, i stället för att lägga en blomma på kistan som man kanske gör annars. Dessutom har vi numera tekniken så vi kan strömma begravningen så människor i andra delar av världen kan närvara direkt eller titta på begravningsgudstjänsten senare. Trots att vi följer en fast ordning, finns det väldigt mycket olika vi kan göra.”
Katja Lin säger att en av de viktigaste sakerna att förmedla vid en begravning är hopp och att vi överlämnar personen till Gud. För i kyrkan tror vi inte att döden är slutet. Utan vi tror ju på ett nytt liv, en fortsättning.
Hon tar också alltid hjälp av familjemedlemmar till den avlidne för att berätta om personens liv. I Australien är det vanligt att anhöriga deltar i begravningsgudstjänsten genom tal, dikter, berättelser och bildspel. Det är fint säger Katja och det gör att det finns mitt i det tunga och sorgfyllda också en känsla av glädje för att man kommer ihåg allt det fina. Det är ju också ett sätt att tacka för allt vad personenen har betytt för familj och vänner.
Men i en begravningsgudstjänst finns det ju också utrymme för det som inte blev bra, det som inte fungerat i livet. Det är också en viktig del i sorgearbetet.