Lyssna

Grinstads kyrka

Grinstads kyrka, en vitputsad stenkyrka, ligger på Dalboslätten och tillhör Bolstads församling. Kyrkan omges av en mur i natursten, vars äldsta delar härrör från 1771. I murens södra och östra delar finns grindöppningar med kraftigt murade grindpelare täckta med tak.

Interiör från Grinstads kyrka

Foto: Eva-Britt Snapp

Kyrkan byggdes någon gång under 1200-talet. Murarna i långhuset är från den tiden. De blev långt senare i historien spritputsade och vitlimmade. Under århundraderna har utseendet förändrats avsevärt. I slutet på 1600-talet förlängdes kyrkan åt öster och koret fick en trekantig avslutning vilket var enligt det rådande stilidealet.
Det finns två ingångar till kyrkan, huvudingången i väster går genom tornet. Båda dörrarna liksom fönstren har rundbågiga former.

Tornet uppfördes av natursten 1862. På grund av sättningar i marken kom tornet att luta ganska kraftigt åt väster men någon rasrisk föreligger inte. Högst upp på tornet finns en lanternin i trästil som speglar den tidens arkitektur.
Över ingången i tornet finns en stentavla med följande text:
"GRINSTADS KYRKA SOM RÄKNAR SIN ÅLDER FRÅN 12 SEKLET / BLEV TILBYGGD I 16 ÅR 100 (1600-talet)/ TORNET UPPFÖRDES PÅ FÖRSAMLINGENS BEKOSTNAD ÅR 1862 DV. PS.121 V.8 /
I tornet hänger endast en klocka den är omgjuten 1847 och bär texten, "Besök guds helgedom, Lev tålig, vis och from och tänk på död och dom".
Fram till år 1862 då kyrkans torn byggdes fanns det en rödmålad klockstapel strax nordväst om kyrkan. Under 1800-talet fick kyrkan sin nuvarande prägel.

Taket på såväl långhus och torn består sedan 1831 av skiffer. 1854 fick fönstren den storlek de har idag. Vapenhuset, som byggdes under 1700-talet, revs för att lämna plats åt tornet. Golvet består numera av cement i koret och furuplank i långhuset. Innerväggarna är slätputsade och vitfärgade. Innertaket av trä är målat ljusgrönt. Den nuvarande bänkinredningen är byggd 1936. I koret ligger en gravsten, en skulpterad kalkstenshäll. En sakristia byggdes 1939 öster om koret.

I kyrkan finns ett solur av finkornig sandsten, med årtalet 1775 inhugget. Soluret är skänkt av Nils Nilsson, Norra Hagen 1799.

På kyrkogården finns några gravvårdar från 1600- och början av 1700-talet; tre kors av kalksten.

 

 

Offerlammet vid predikstolen i Grinstads kyrka

Foto: Eva-Britt Snapp

Carl XVI Gustafs autograf i Grinstads kyrka

Foto: Eva-Britt Snapp

KURIOSA

P.E. Lindskog har 1814 skrivit om en händelse i sin "En korrt beskrifning om Skara sift".
Innevånarna på södra Dal under kristendomens första skede samlades till gudstjänst i Skalunda kyrka på Kållandsö i Västergötland, men att det efter en olycklig överfart på Vänern , då 16 båtar förolyckades, beslutades "att bygga en egen kyrka, vilken blef kallad Grinstad". Detta skulle ha skett i "12:e seklet". Ett visst stöd för denna uppgift är att västra dörren i såväl Skalunda  som i grannkyrkan Gösslunda bär ännu namnet "dalbodörren".