Kyrkan, en medeltidskyrka, uppfördes sannolikt under första hälften av 1200-talet. Det var då vanligt att kyrkor byggdes på hedniska kultplatser såsom här i närheten av Tormansbol med sin domarring.
Kyrkan har byggts till vid ett flertal tillfällen under 1700- och 1800-talen bl.a. 1726, då ett nytt tresidigt kor byggdes åt öster. Vapenhuset byggdes till 1745 och gjordes senare (1947) om till sakristia. Sakristians dörr är troligen från 1745 och har en ovanlig nyckelskylt. Kyrkans långhus förlängdes i väster 1862 och en dörr sattes in i den västra gaveln. Kyrkan har en vitputsad fasad och bågformade dörrar och fönster. Fönstren är utbytta och förstorade under 1800-talet. Kyrkans långa byggnadshistoria innefattar många yttre och inre förändringar och följer gångna tiders trender.
Kyrkorummet renoverades 1947 under ledning av Axel Forsén, Göteborg. Då försökte man återskapa en äldre karaktär; man ville tillrättalägga de ganska okänsliga förändringar som gjordes under 1800-talet och tiden runt sekelskiftet. Kyrkan fick nya vägganslutna bänkar och en färgsättning med ådringsmålningar i grönt och marmoreringar i ljusa färger. Takmålningarna togs fram i sitt ursprungliga skick av konservator Olle Hellström, Skara. Långskeppets väggar är vitputsade och golvet i gångarna och i koret är täckta med skifferhällar. I kyrkans kor finns flera gravar från 1600-talets början.Där vilar bl.a. Lennart Torstenssons fogde Sven Jonasson.
Till kyrkans inventarier hör också ett exemplar av Karl XII:s bibel från c:a 1707.
Kyrkan äger också en mässhake i svart sammet från 1779.
Nuvarande orgel är byggd för kyrkan 1932 av Setterqvist & son i Örebro.
Altarskåpet i ek, hänger på norra väggen i långskeppet, är skänkt av Matilda och Karl Jonsson år 1953. Skåpet är utformat efter medeltida förebild och visar passionshistorien,
samt en historik om kyrkan genom tiderna. Skåpet är troligen tillverkat under 1800-talet i Tyskland.