Gravstenen måste vara säker

En gravsten som bedöms som farlig måste temporärt åtgärdas av kyrkogårdsförvaltningen, till exempel genom att läggas ned. Men gravrättsinnehavaren har också ett ansvar.

Vad är en farlig gravsten:

En gravsten som är högre än 30 cm och inte har de säkerhetsdetaljer som ska finnas och/eller som lutar mer än vad som tillåtet i förhållande till sin storlek.

Vad ska finnas:

Minst 2 dubbar i rostfritt stål i varje skarv, med en grovstorlek och längd som är anpassad för stenens vikt och höjd. Fundamentet skall ha minst en tredjedel av stenens höjd nere under markytan. Om dessa krav är uppfyllda så klarar stenen det test som skall göras.

Hur testar man stenen:

Genom att tryckbelasta med 35 kg på toppen av stenen med ett special instrument. Denna test utförs av kyrkogårdens personal som har instrument och utbildning för att genomföra provet på ett säkert sätt.

 
Varför 35 kg (350N):

Det är vad man bedömt vara rimlig last när någon skall resa sig upp men tappar balansen och hugger tag i t. ex. gravstenen för att inte falla.

Hur åtgärdar man:

Ta kontakt med en stenhuggare som kan ge pris för arbetet. Det är ett riskabelt arbete eftersom en normalstor sten väger mellan 175 och 350 kg.

Måste man åtgärda stenen:

Stenen skall vara monterad på ett säkert och värdigt sätt och detta är gravrättsinnehavarens ansvar. Begravningslagen kapitel 7 § 30.

Vad gör man om man gravstenen inte godkänns:

Kontrollen kan medföra att kyrkogårdsförvaltningen tvingas lägga ner er gravsten p.g.a att den utgör en säkerhetsrisk eller att ni kontaktas för de. åtgärder som provtryckningen visat vara nödvändiga, för att stenen ska kunna stå kvar.

Kyrkogårdsförvaltningen har idag begränsad möjlighet att åta sig uppdraget att säkra gravstenarna. Vi rekommenderar er att anlita en stenfirma (se faktaruta nedan)  som följer gällande reglerna för gravanordningar och som kan förse stenen med nödvändig utrustning. 

De som vill ha hjälp eller råd angående gravstenar och gravordningar får gärna ringa eller mejla till vår kyrkogårdsföreståndare, Camilla Fagerström 0157-15786, camilla.fagerstrom@svenskakyrkan.se  

Hur man överklagar

Kyrkogårdsförvaltningens beslut och ställningstagande kan överklagas till Länsstyrelsen i södermanlands län, 611 85 NYKÖPING. Se nedladdningsbar fil nedan.

 

 

Ändringar på gravplatsen

Begravningslagen säger: 

30 § Upplåtaren får göra ändringar på gravplatsen bara om gravrättsinnehavaren medger det.
   Ändringar som är nödvändiga för att tillgodose kraven på miljöskydd, hälsoskydd och arbetarskydd får dock genomföras, även om gravrättsinnehavaren motsätter sig ändringen.

31 § Om skador måste förebyggas, har upplåtaren rätt att genast genomföra nödvändiga åtgärder på gravplatsen.
Gravrättsinnehavaren skall snarast därefter underrättas om åtgärderna.

Monteringsanvisningar

för nya gravstenar

Centrala Gravvårdskommitténs anvisningar för att uppfylla de arbetsmiljökrav som ställs 

Stenfirmor

Ekelund & Zetterman

Fabriksgatan 7, 731 50 Köping
0221-100 84, 076-835 45 27
E-post: info@ez-stenhuggeri.se
Hemsida

Mälarsten

Vånga Gård, 645 94 Strängnäs
0766778845 
E-post: info@msten.se
Hemsida: