Vem gör vad ?
I samband med ett dödsfall kan det vara svårt att veta vad som behöver göras - och vem som gör vad. Kyrkan har ansvar för begravningsgudstjänsten, kremering och gravsättning. De anhöriga tar hand om praktiska förberedelser i samband med begravningen.
Som anhörig kan du välja om du vill ta hand om de praktiska förberdelserna inför begravningen på egen hand eller om du vill ta hjälp av en begravningsbyrå. Det handlar till exempel om anmälan av dödsfallet till myndigheterna, kontakter med kyrkan för bokning av tid och plats för begravningsgudstjänsten och bokning av annons, blommor, musik, bårtäcke, minnesstund, gravplats o.dyl.
Läs mera på www.svenskakyrkan.se/begravning/att-planera-en-begravning
När begravningsgudstjänsten är bokad tar prästen kontakt med de anhöriga för ett samtal om begravningsgudstjänsten. Man samtalar om den avlidnas liv och gärninga och går igenom vad som kommer att hända under gudstjänsten
I samband med gravsättningen kan anhöriga välja mellan kist- och urngrav, askgravplats, minneslund och spridning av aska. I kistgravar begravs stoft som inte har kremerats, och gravplatsen markeras med en sten. I urngravar och minneslund begravs stoft som har kremerats. Urngraven är utmärkt med en gravsten medan minneslunden är anonym. Askgravplats är ett mellanting mellan en minneslund och en gravplats utmärkt med namn.
Läs mera på www.svenskakyrkan.se/mora/val-av-gravplats