Policy för upplåtelse av kyrkorum
2.1 Upplåtelse av kyrka regleras i KO 41 kap 1-3 §§
1 § Ärkebiskopen, stiftets biskop och en sådan biskop som fullgör uppgifter för stiftets biskop får använda kyrkorna i stiftet för gudstjänster och för biskopliga ämbetshandlingar.
2 § Präster som tjänstgör i en församling får använda församlingens kyrkor för församlingens gudstjänster och för kyrkliga handlingar som avser någon som tillhör församlingen.
3 § En kyrka får upplåtas för andra ändamål än de som avses i 1 eller 2 § bara om det kan antas att kyrkorummet och dess inventarier kommer att behandlas med pietet och aktsamhet. Den får inte upplåtas för något ändamål som kränker kyrkorummets helgd. En upplåtelse får inte heller ske på så sätt att den hindrar församlingens gudstjänstliv eller verksamhet i övrigt.
Upplåtelse av kyrka för kyrkliga handlingar i andra fall än de som avses i 2 § får vägras bara om upplåtelsen skulle strida mot bestämmelserna i första stycket.
2.2 Kyrkoherden beslutar på delegation av kyrkorådet om upplåtelse av kyrkorna.
2.3 Extern arrangör av konsert eller motsvarande där inträdesavgift tas ut ska en avgift till församlingen tas ut om 15 % av entréavgifterna dock lägst 3 000 kr. Där inträdesavgift/biljetter tas ut ska församlingen erhålla ett lämpligt antal biljetter. I detta ingår tre timmars vaktmästartid. För tid utöver dessa (3) timmar utgår en avgift om 500 kr inklusive sociala avgifter per påbörjad timme för vaktmästarens tjänstgöring.
2.4 Extern arrangör av konsert eller motsvarande där kollekt tas upp ska kollekten delas lika, församlingens kollekt går till musikverksamheten i Mora församling.
2.5 Ett avtal ska upprättas mellan församlingen och den externa arrangören.
2.6 Kyrkobyggnad upplåts kostnadsfritt för:
- Samarrangemang (andakt/gudstjänst) där det informeras eller framgår tydligt enligt text eller logo att Mora församling är medarrangör, typ skolavslutningar, Lucia-kröningar. Där inträdesavgift/biljetter tas ut ska församlingen erhålla ett lämpligt antal biljetter.
2.7 Vid svårbedömda fall av upplåtelse lämnar kyrkoherden, eller dess vikarie, frågan vidare till kyrkorådet för beslut.
2.8 Nekande av upplåtelse kan överklagas hos Domkapitlet, vars beslut i sin tur ej får överklagas.