Lyssna

De flesta begravningsplatser är för alla

De flesta begravningsplatserna i Sverige är allmänna begravningsplatser, det vill säga att de är till för alla. Oftast ligger dessa platser på kyrkans mark. Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till gravplats i 25 år på en allmän begravningsplats, därefter kan anhöriga om de vill förlänga gravrätten i ytterligare 25 år. 

Att ta hand om gravsättningen för en avliden är både en samhällelig och en privat angelägenhet. Den som avlider måste gravsättas eller kremeras senast en månad efter dödsfallet och huvudmannen för begravningsverksamheten är skyldig att ordna en gravplats åt alla folkbokförda inom förvaltningsområdet. Det är de anhöriga, eller annan, som planerar och ordnar med begravningen. Om det inte finns anhöriga eller någon som vill ta hand om begravningen är det kommunens skyldighet att göra det. Oavsett vem som ordnar med begravningen ska den avlidnes önskemål om kremering och gravsättning i möjligaste mån beaktas. 

Rätten att begravas på en allmän begravningsplats är inte beroende av om den avlidne tillhört ett visst trossamfund. Alla huvudmän är skyldiga att inom sitt förvaltningsområde tillhandahålla gravplatser för alla, även dem som inte tillhört något kristet samfund. 

Begravningsplatser i Motala församling

Motala församling har idag två begravningsplatser som är så kallade allmänna begravningsplatser. De två begravningsplatserna som Motala församling förfogar över är Motala griftegård och Vinnerstads kyrkogård. Våra begravningsplatser ska vara värdiga viloplatser för de avlidna, en rofylld och vacker plats för de sörjande.