Lyssna

Heliga korsets kapell

Det gamla gravkapellet revs och ett nytt byggdes

När kyrkogården i Motala invigdes 1865 fick det en tidstypisk utformning och centralt placerat låg ett gravkapell. Detta gravkapell revs i samband med att det nuvarande kapellet, Heliga korsets kapell, som från början var ett krematoriekapell, byggdes och togs i bruk år 1956.

Heliga korsets kapell invigs år 1956

Kors på platsen av det gamla kapellet

Vid hundraårsminnet av begravningsplatsens tillkomst, det vill säga 1965, restes ett kors på platsen för det gamla gravkapellet. Detta kors var ritat och formgett av arkitekten Kurt von Schmalensee som också ritade krematoriekapellet.

Korset restes på platsen för det gamla gravkapellet vid begravningsplatsens 100-års jubileum 1965.

Heliga korsets kapell- vårt nuvarande kapell

Redan från början kallades det Heliga korsets kapell och när det invigdes var det 38:e i ordningen i landet. Kapellet kännetecknas av sitt högt valmade tak, de branta takfallen samt de slutna fasaderna. Utformningen av kapellet är en strävan att skapa ett stilla rum där störande ljud eller insyn utifrån inte skulle få förekomma. Den tanken ligger också skapandet av innergården, ljusgården, där det finns träd, planteringar, rhododendron och en fontän med porlande vatten. Den vackra altartavlan i kapellet har målats av konstnären Lennart Segerstråle.

Heliga korsets kapell har mycket höga kulturhistoriska värden bl. a i och med bevarandet av den ursprungliga arkitekturen och genom sitt bevarande av inredning, ursprungligt material och golv av kolmårdsmarmor. Tack vare anknytningen till arkitekt Schmalensee har det också ett högt regionalt värde.

Kapellet med den vackra altartavlan av Lennart Segerstråle.

Stilla rummet

Krematorieverksamheten upphörde 1 januari 2013 då den verksamheten flyttades till Lilla Aska i Linköping. I november 2022 invigdes det nya visningsrummet, Stilla rummet, i Heliga korsets kapell, ett vackert och rofyllt rum att ta avsked i.

Stilla rummet som invigdes år 2022.