Ög 9 Vinnerstads kyrka
Denna runsten upptäcktes 1877, enligt Östergötlands runinskrifter och satt då som tak i en nisch i vapenhuset med endast en liten del av ristningen synlig. Den uttogs vid kyrkans reparation 1897–98 och har sedan dess haft olika placeringar, bland annat blev den 1962 inmurad på det södra kapellets fasad. Under senare tid har stenen stått i ett källarförråd under kyrkan, men den fick sin nuvarande plats i januari 2025.
Runstenen, som består av kalksten och delvis är huggen i relief, kan av ornamentiken dateras till 1000-talets senare del. Utförandet liknar de senvikingatida gravkistor som har påträffats vid många kyrkor i Östergötland, men stenen verkar inte ha tillhört en sådan utan varit en rest sten av traditionell typ. Däremot är det möjligt att den ursprungligen har markerat en grav på den första kyrkogården i Vinnerstad.
Stenen är rest till minne av en kvinna, som har burit namnet Åsa. Detta namn var mycket vanligt på vikingatiden och finns skrivet med runor ytterligare fem gånger i Östergötland. Namnet på den som har låtit rista stenen är däremot bortslaget och vi vet inte heller om texten har haft en fortsättning.
Magnus Källström, Runverket, Riksantikvarieämbetet 2025-02-26