Två barn leker med dockorna i julkrubban.
Lyssna

Kyrkopedagogiska vandringar

Vi tror att dialog och delaktighet är väsentligt för att förmedla kunskap om kyrkan, dess symboler och konst – en del av den svenska kulturskatten som kyrkan bär. Genom kyrkopedagogiska vandringar, som erbjuds kommunens skolor, vill vi ge människor möjlighet att uppleva och lära känna kyrkorummet med alla sina sinnen, utan krav på förkunskap eller religiositet.

Visning av kyrkor

Vi erbjuder visningar i Foss kyrka, Svarteborgs kyrka och Hede kyrka på tisdag- och torsdagsförmiddagar.

Här kan du ladda ner vår informationsfolder i pdf som innehåller samma information som på sidan.

Kyrkopedagogik ...

  • ​​öppnar kyrkorna för alla människor oavsett religiös bakgrund
  • förmedlar kyrkornas väsen och betydelse med alla sinnen
  • skapar relation mellan människan och kyrkorummet.
  • öppnar vägar till erfarenheter av andlighet
  • håller kyrkorummet levande.
  • arbetar med upplevelser och helhetssyn.
  • bygger på en utarbetad teori och består av enkla metoder
  • skapar kunskap om den kristna religionen

Hör av dig för att boka tid. Det är kostnadsfritt.

Lära tillsammans

Byt miljö, kom till oss och var med på en kyrkopedagogisk visning. Här finns information om vårt utbud av lärande visningar. Vi har visningar i kyrkorummet skapade utifrån läroplanen (Lgr 22). Icke konfessionellt och kostnadsfritt erbjuder vi vandringar för årskurs F till 6. Vi skräddarsyr gärna en visning utifrån era behov.

Våra visningar utgår från metoden kyrkopedagogik som är en upplevelsebaserad visningsmetod som grundar sig i dialog mellan guide och deltagare. Den kännetecknas av kyrkopedagogikens tre nyckelord: dialog, delaktighet och helhet

Med metoden blir kyrkorummet, med sin historia, nutid och framtid, tillgängligt för eleven. Visningen kan rikta in sig på ämnen som musik, bild, religion, historia, matematik med flera.

I kristen tro antar barnen en särställning och de behöver därför särskilt uppmärksammas i Svenska kyrkans verksamhet. Ur Kyrkoordningen, Svensk kyrkan.

Vad finns i kyrkan? Åk F, 1 tim.

Tillsammans med våra kyrkråttor upptäcker vi kyrkorummet. Några av råttorna har gått vilse och vill väldigt gärna hitta hem igen. 

Samling vid krubban. Åk 1, 1 tim.

Maria och Josef kommer ridande. Herdarna vaktar fåren. Kung Herodes är på lite dåligt humör…. och så kommer de vise männen.  Hur hittade de hit?

Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Ur Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Lgr22)

Räkna med kyrkan. Åk 2, 1 tim.

Hur högt till tak är det? Kan det vara 7 elever på höjden? Hur långt är det från ingången ända fram till den stora tavlan längst fram? Vad har tavlan för form? Vi mäter, hittar former och skapar våra egna kyrkfönster. 

Alla helgon. Åk 3, 1 tim.

Vi pratar om förebilder, helgon och de vi saknar. Vad är allhelgonahelgen och hör Halloween hit? Vi avslutar med att promenera på kyrkogården och tänder ljus i minneslunden.

Bibeläventyr. Åk 4, 3 x 1,5 tim.

Vi använder oss av det icke-konfessionella materialet som utforskar Bibelns Gamla och Nya testamenten genom drama, rörelser och rekvisita. Vi förmedlar berättelser som är gemensamma för kristendomen, islam och judendomen. Läs mer på bibeläventyret.se 

Påsken genom tiderna.  Åk 5, 1 tim.

Varför firar vi påsk? Vad har äggen med kristendomen att göra? Träffa lärjungarna Petrus och Maria och hör hur det började med att Moses delade havet…eller började det verkligen så? 

Alla som arbetar i skolan ska verka för att utveckla kontakter med kultur och arbetsliv, föreningsliv samt andra verksamheter utanför skolan som kan berika den som en lärande miljö. Ur Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Lgr22). Stockholm: Skolverket. 

Tradition och liv. Åk 6. 1,5 tim.

Vi går igenom de flesta av våra traditionella högtider på 45 minuter och diskuterar sedan hur våra helgdagar hjälper oss att markera tidens gång. Var och en får reflektera över vilken högtid som känns viktigast för en själv. 

Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Matteusevangeliet 7:12 (Bibel 2000)

Vill du veta mer? Kontakta oss gärna!

Michaëla Strömberg Albertsson

Michaëla Strömberg Albertsson

Församlingspedagog, Församlingsverksamheten

Eva  Paulert

Eva Paulert

Församlingspedagog, Församlingsverksamheten