Lyssna

Frågor och svar om Fellingsbro kyrka

Vi får många frågor från församlingsbor om renoveringen av Fellingsbro kyrka. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna.

Vad är det som är fel med innertaket?

 Efter två månader av förberedelser, där vi täckt in alla antikvariska föremål och byggt omfattande ställningar, har vi nu påbörjat arbetet med att knacka ner innertaket i sidoskeppen.
Detta arbete har gett oss en inblick i takkonstruktionen, och vi har upptäckt något mycket ovanligt. Istället för att använda den traditionella metoden med vassmattor, som är vanlig i kyrkor, har man använt grovhuggna stockar som spikats fast direkt i bjälklaget. Denna metod är mer typisk för gamla hus med putsade tak eller väggar, där stockarna fungerar som armering för putsen.
Det är dock en betydligt mer materialkrävande metod. En putsning på vassmattor brukar kräva ungefär 65 kg bruk per kvadratmeter vid en tjocklek på cirka 3 cm. Men i Fellingsbro kyrka varierar putstjockleken mellan 3 och hela 12 cm, vilket gör att vissa partier är mycket tunga. På flera ställen har kvadratmeter stora bitar av puts lossnat, långt ifrån de områden vi faktiskt knackar på.
Detta visar att beslutet att stänga kyrkan tills vidare var rätt och nödvändigt för allas säkerhet. Arbetet fortskrider, vi återkommer med fler uppdateringar från detta renoveringsprojekt!

Lite sprickor är väl inte så farligt?

Nej, lite sprickor är inte farligt. Det är det i de flesta putsade väggar och tak och det beror på att byggnader rör sig. Dessa rörelser beror framför allt på temperaturväxlingar, men också på vibrationer i byggnaden som t.ex. kan komma från klockringning, trafik utanför som ger markvibrationer och många andra anledningar. Sprickor har lagats vid ett flertal tillfällen.

Det som nu hänt är dock att stora partier i taket har släppt helt från underlaget och riskerar att falla ner. De tilltagande sprickorna är bara de synliga tecken som gjort oss uppmärksamma på att något inte står rätt till med taket. Nu är det partier på tiotals kvadratmeter som hänger helt lösa och då dessa väger flera ton vore det förödande om det rasade när det är människor i kyrkan.

Ni renoverade ju taket i somras, blev det inte klart då?

Sommaren och hösten 2023 genomförde vi planerat underhållsarbete på det yttre taket. Vi bytte ut plåtar på nocken och runt bl.a. en skorsten. Detta arbete var planerat sedan många år och en del av vårt löpande underhåll och har inget med innertaket att göra.

Varför har inte renoveringen påbörjats?

Vanligtvis planeras sådana här projekt långt i förväg och kyrkan stängs först när själva arbetena börjar. Oftast är det ett arbete som tar flera år att planera innan de första hantverkarna påbörjar arbetena. Nu har det börjat rasa delar av taket varför vi fått stänga kyrkan akut och tvingas hålla den stängd. Nu arbetar vi hårt med det som måste lösas innan arbetena kan påbörjas. Bland annat måste vi få alla tillstånd på plats, lösa finansieringen och slutligen göra en upphandling.

Vem är ansvarig för att kyrkan stängts?

Kyrkoherden är ansvarig för säkerheten för alla som vistas i församlingens lokaler, både personal och besökare. Eftersom säkerheten inte kan garanteras har kyrkoherden beslutat att stänga kyrkan. Detta har gjorts efter att oberoende experter undersökt taket och kunnat konstatera att det inte går att garantera säkerheten inne i kyrkan.

Hur gammalt är innertaket?

Innertaket är från renoveringen som gjordes i början av 1800-talet, 1806-1811. Innertaket är alltså över 200 år gammalt! Vid den senaste stora renoveringen i slutet av 1960-talet lagades några sprickor i taket och ytterligare sprickor har lagats vid några tillfällen efter det, men med tiden har problemen blivit större.

 

Hur finansieras renoveringen?

Huvudsakligen finansieras underhållet av våra kyrkor genom kyrkoavgiften, det vill säga det som alla medlemmar betalar via skattsedeln. Vi har möjlighet att söka kyrkoantikvarisk ersättning (KAE) och Kyrkounderhållsbidrag för delar av kostnaderna, men det kommer fortfarande kosta församlingen flera miljoner kronor.

Vad kommer det kosta?

I dagsläget (november 2023) vet vi inte hur mycket det kommer kosta totalt. Vi har budgeterat 400 000kr för projekteringskostnader under 2024, därefter har vi en prognos på ca 22,5 miljoner kronor, men den summan är osäker. Pastoratet har i dagsläget ca 6,5milj kronor i likvida medel, så vi kan inte finansiera detta själva utan är beroende av bidrag och gåvor. De största bidragskällorna är Kyrkoantikvarisk ersättning och Kyrkounderhållsbidrag

Framförallt är det viktigt att alla som bor i Fellingsbro församling och som tycker att det är viktigt att kyrkan finns kvar och kan användas fortsätter att vara medlemmar i Svenska kyrkan. Medlemsavgifterna är vår största inkomstkälla och står för 85% av våra intäkter.

Är du inte medlem? Läs mer här om hur du blir medlem i Svenska kyrkan eller fyll i blanketten här bredvid och skicka eller lämna till pastorasexpeditionen.

Du kan också lämna gåvor via Swish, nummer 123-285 73 57. Alla pengar som vi får in går till renoveringen av Fellingsbro kyrka.

Vad är Kyrkoantikvarisk ersättning och Kyrkounderhållsbidrag?

Detta är bidrag från staten som vi kan söka för att underhålla kulturbyggnader. Dessa kan dock bara täcka en del av kostnaden och förutsätter att vi också betalar en stor del själva.

Kyrkoantikvarisk ersättning (KAE) och Kyrkounderhållsbidrag (KUB) söks i oktober varje år. Då ansöker alla församlingar som behöver pengar. Under våren går antikvarier igenom alla ansökningar och gör en prioritering. Pengarna som finns brukar räcka till ungefär en tredjedel av alla ansökningar. Innan sommaren meddelas vilka projekt som fått pengar och dessa betalas sedan ut året därpå.

Hösten 2023 har vi sökt KAE för renoveringen av Fellingsbro kyrka. Om vi beviljas KAE så får vi pengar 2025. Innan dess har vi inte ekonomisk möjlighet att påbörja renoveringen men vi behöver också tiden fram till dess för att projektera för renoveringen, t.ex. ta fram underlag och göra upphandlingar.

Det måste väl gå att renovera billigt och enkelt med moderna metoder?

Det är möjligt att det skulle vara tekniskt möjligt att laga taket både billigare och enklare än vad vi räknar med. Fellingsbro kyrka är dock, som alla äldre kyrkor, kulturminnesmärkt. Fellingsbro kyrka är dessutom klassat som riksintresse ur kulturmiljösynpunkt och har därmed ett extra skydd. Enligt kulturmiljölagen är vi därför skyldiga att använda samma material och metoder som användes när taket ursprungligen skapades. Det innebär bl.a. att vi kommer använda vassmattor och kalkbruk istället för armeringsnät och cementbaserat bruk. Därefter ska alla takmålningar återställas.

Hur och var firas gudstjänster under tiden?

Medan Fellingsbro kyrka är stängd kommer gudstjänster firas i Ängebykyrkan i samma utsträckning som annars skulle firats i Fellingsbro kyrka.

Kommer det att göras andra renoveringar eller ombyggnationer i kyrkan än att laga innertaket?

Eftersom väggarna och pelarna är lika gamla som innertaket så behöver vi åtgärda putsen även på dem.

Utöver detta behöver vi göra vissa antikvariska åtgärder, detta är t.ex. underhåll av altaruppsatsen och predikstolen.

Om vi har råd hoppas vi även kunna göra några ombyggnationer i kyrkan för att få en kyrka som är bättre anpassad för vår tid. Bättre möjligheter att servera kyrkkaffe och att skapa ett kyrkorum som är anpassat för både gudstjänster och konserter.

När kommer kyrkan öppnas?

Det första beslut som togs efter att kyrkan stängts är att den ska renoveras och öppnas igen. Det är alltså inte aktuellt att hålla kyrkan stängd längre än absolut nödvändigt.

Eftersom vi inte är klara med projekteringen så vet vi inte det, men vår förhoppning är att kunna öppna kyrkan under slutet av 2026 eller under 2027, men detta är preliminärt.

Är det några andra fel på kyrkan?

Som många av er sett har vi renoverat delar av yttertaket i koppar under 2023. Detta är ett sedan länge planerat underhållsarbete och har inget med stängningen att göra.

Under 2023 har vi också upptäckt att taket på personalutrymmena och pannrummet på kyrkans östra sida är ruttet och behöver bytas. Detta medför extra kostnader på ca 500 000kr.

Jag har fler frågor, vem ska jag ställa dem till?

Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till Fastighetsansvarig Eskil Sveinsen, tel. 0581-378 73.

Vill du bidra till takrenoveringen?

Våra kyrkor är en gemensam kulturskatt, ett ovärderligt arv som i alla tider har använts och utvecklats för att möta nya behov.
Varje år får Svenska kyrkan kyrkoantikvarisk ersättning från staten för att vårda och underhålla kyrkobyggnaderna på rätt sätt.
Ersättningen täcker ungefär hälften av kostnaderna, resten står församlingarna själva för. Kostnaderna för att renovera taket i Fellingsbro kyrka kommer att bli omfattande. Med ditt bidrag kan vi välkomna människor till Fellingsbro kyrka även i framtiden. Tack för ditt bidrag!

Dagbok kyrkrenovering.

Uppdatering av renoveringen i Fellingsbro kyrka – 28 februari 2025

Renoveringsarbetet i Fellingsbro kyrka har fortskridit med fokus på att bevara de ursprungliga byggnadstekniska metoderna, samtidigt som åtgärder vidtagits för att förhindra framtida problem. Efter upptäckten av takkonstruktionen har arbetet genomförts i samråd med antikvarisk expertis för att säkerställa en varsam och hållbar restaurering. För att uppnå samma funktion som den ursprungliga vassmattan, men utan att demontera den befintliga konstruktionen, har hönsnät använts som konstruktionsmaterial. Strävan har varit att i största möjliga utsträckning bevara traditionella byggtekniska metoder och därigenom skydda den byggnadshistoriska integriteten.

De omfattande sprickbildningarna i taket visade sig vara en konsekvens av att tidigare skarvar hade placerats kant i kant. För att motverka detta har förstärkningar gjorts genom dubblering av material och överlappande nät, vilket ska bidra till att minimera risken för framtida sprickbildning.

Vid nedmontering av innertaket upptäcktes en äldre fuktskada i takets sydvästra hörn. Fukt hade trängt upp i takbjälkarna, vilket lett till rötskador och mögelpåväxt på flera av dem. De skadade bjälkarna avlägsnades, och prover skickades till laboratorium för analys. Analysen visade förekomst av timmerticka, en svamp som orsakar brunröta. De skadade delarna har ersatts med limträbalkar, och ett nytt undertak har konstruerats. Totalt har cirka 25–30 kvadratmeter bytts ut och renoverats.

Återuppbyggnaden av innertaket har nu påbörjats, och hittills har tre lager puts applicerats. Ett ytterligare grovt lager kommer att läggas innan ett finare ytskikt appliceras för att skapa en jämn och hållbar yta. Därefter kan kalkning påbörjas, följt av att konservatorn under vår och sommar återställer takmålningarna.