Sommaräng med lavendel.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Sommarmusik 2024

Sommaren 2024 har vi glädjen att bjuda in till sex fina tillfällen med musik i olika genrer. Det blir lokalt och internationellt, klassiskt, jazz och folkmusik. Varmt välkomna till sommarmusiken 2024! Vi presenterar programmet allt eftersom.

Ström, Kleber och Serra
Ström, Kleber och Serra

Låtar du glömt att du behöver höra
Torsdag 4 juli kl 19.00 i Spannarboda kyrka

Ström, Kleber och Serra

Vi bjuder på stämsång till piano, fiol, gitarr, och bas. En väl blandad mix av feelgood-låtar som du glömt bort att du behöver höra.

Sofie Norling och Calle Stenman
Sofie Norling och Calle Stenman Foto: Daniel Öhrstedt

Psalm i Jazzton - Freden
Torsdag 11 juli kl 19.00 i Spannarboda kyrka

Sofie Norling - Sång/Piano/Live-Elektronik
Calle Stenman - Trumpet/Gitarr

En ljusglimt i mörkret om sommar, prövning och förtröstan. Inbjudande musik med mycket hjärta och närvaro. Psalmer i egna arrangemang och några evergreens samt original-kompositioner som för tankarna till nordisk jazz blandat med influenser från modern popmusik som ger texterna nytt ljus.

I sommar gör duon en releaseturné för EP'n “Den blomstertid nu kommer” med de mest älskade Psalmerna och arrangemangen som spelats under duon “Psalm i Jazztons” 15-åriga turnerande.

Om Sofie Norling

Sofie Norling är uppvuxen i Kungsgården utanför Söderhamn och har sjungit och uttryckt sig genom musik så länge hon kan minnas. Numera bor Sofie i Stockholm och är aktiv som frilansande sångerska, kompositör och textförfattare i banden Nuaia, David’s Angels, Psalm i Jazzton och som soloartist i Japan. Hon har släppt 9 album med egen musik och turnerat i Europa och på flera internationella jazzfestivaler i bl.a USA, Kanada och Tyskland.

Från recension i tidningen Orkesterjournalen:
"Hon sjunger så vackert att jag får ont i hjärtat. Utan krusiduller, nästan enligt ett vis-ideal som får mig att tänka på Monika Z. För mig är den upplevelsen, att man delar något med någon man inte känner eller ens har träffat, en av de mest fantastiska sakerna, med musik."

Om Calle Stenman

Calle Stenman började sin musikaliska bana under uppväxten i Söderhamn och han fick redan som tonåring dela scen med artister som Georgie Fame, Magnus Carlson och Deborah Brown. Efter studier på Kungliga Musikhögskolan släppte Calle sin första soloskiva, Mr Sands Is In The Dressing Room, på det norska skivbolaget AMP Music And Records. I samband med detta beskrev den engelska tidskriften Jazz Journal hans spel som sångbart och intuitivt och skivan fick fortsatt goda recensioner i både Europa och USA. Calle har även tilldelats en rad stipendier, släppt ytterligare en skiva i eget namn, turnerat runt om i Europa samt samarbetat med artister som Sara Parkman, Oskar Schönning, Annika Norlin och Bear Garden.

Kristin Malmborg och Asuka Nakamura
Kristin Malmborg och Asuka Nakamura

Romantiska Rachmaninov!
- och Bach och Schumann
Torsdag 18 juli kl 19.00 i Näsby kyrka 

Kristin Malmborg, cello, och Asuka Nakamura, piano.

Bachs tredje gambasonat som är känd för att vara både vacker och originell får inleda den här konserten där ni också får höra Schumanns ”Fem stycken i folkton”. Ett verk som skrevs i en blomstrande fas av Schumanns komponerande som också visar hans intresse i framför allt Tysk och Böhmisk folkmusik. Vi avslutar med den tjusiga och romantiska cellosonaten av Rachmaninov.

J.S. Bach - Gambasonat nr 3, BWV 1029
R. Schumann - Fem stycken i folkton, Op. 102
S. Rachmaninov - Sonat för cello och piano i g-moll, Op. 19

 

Bergslagens Kammarsymfoniker 50år

Bergslagens Kammarsymfoniker
Torsdag 25 juli kl 19.00 i Näsby kyrka

50-årsjubilernade Bergslagens Kammarsymfoniker, BKS, är en unik orkester som verkar i Bergslagen och dess närområden. Med en klassisk repertoar, framstående instrumentalister, solister och dirigenter av högsta klass framför vi stora symfonier och andra orkesterverk. På vår repertoar står även kammarmusikaliska verk för mindre sättningar och samarbeten med olika körer runt omkring i landet. Denna kväll bjuder orkestern på ett varierat program.

Vokalgruppen Stiltje

Stiltje
Torsdag 1 augusti kl 19.00 i Spannarboda kyrka

Stiltje är vokalgruppen där fyra sångerskor med olika musikaliska bakgrunder möts och skapar ny musik med influenser från såväl folkmusik, körmusik, klassisk musik och populärmusik från världens alla hörn.  

Stiltje grundades våren 2021 och består av Linnéa, Mia, Mimmi och Stina som alla studerar till sångpedagoger vid Örebro Musikhögskola. Gruppens medlemmar har haft olika ingångar till musiken, men intresset för att sjunga ihop kom ur en delad glädje för vokalmusik. De tar nu med sina olika erfarenheter in i ett blandat program som består av bland annat nyskriven musik, egna arrangemang och tolkningar av vackra sånger.

Mimmie Grennäs och Lars Forslund

Musikaliska pärlor från 1700-talets Europa
Torsdag 8 augusti kl 19.00 i Näsby kyrka

Mimmie Grennäs, blockflöjter och Lars Forslund, mandolin och cembalino

Musik från 1700-talets Italien, Frankrike, Tyskland och Österrike. Camerata Mandolino Classico framför musikaliska pärlor för blockflöjt, mandolin och cembalino av de stora mästarna från barock, rokoko och wienklassicism. Musik av Vivaldi, Telemann och familjen Bach med flera. Detta program blev oerhört uppskattat sommaren 2023 med stående ovationer och många extranummer.

Om Mimmie Grennäs - Blockflöjt

Mimmie Grennäs började spela musik av Vivaldi på sin blockflöjt redan som barn och hon älskar musik från Barocken och Renässansen. Hon studerade som tonåring på musikgymnasiet i Jönköping. Vidare studerade hon blockflöjt och ensemblespel på Lunnevads folkhögskola i Östergötland för den stora blockflöjtsmästaren Eric Humble. Därefter kom Mimmie in på musikhögskolan Ingesund, Arvika. Efter examen började hon undervisa blockflöjt på Kulturskolan i Linköping.

Mimmie Grennäs är en skicklig blockflöjtsvirtuos och hon är flitigt anlitad som solist med olika orkestrar, ensembler och hon är fast medlem i ensemblerna Barokoko och Camerata Mandolino Classico och konserterar runt om i Sverige.

Om Lars Forslund - Mandolin

Lars Forslund är verksam i Venedig som mandolinsolist sedan 1998 och ger årligen konserter med venetianska musiker och orkestrar. Han spelar i Opera da Camera di Venezia, bjuder in svenska körer till Venedig årligen, bland andra Akademiska kören i Linköping, många svenska domkyrkokörer med flera. Lars Forslund gjorde programmet ”Landgång” på SVT med Ann Lundberg 2016 från Carnevale Di Venezia.

Lars Forslund har spelat musik av Vivaldi sen barnsben och forskat om Vivaldi. Han har bott i Rom som barn, studerat italienska språket på hög nivå och använder dagligen italienska som är hans andra språk. På somrarna är han verksam som konstnärlig ledare för Vivaldi Festival och Vivaldi Opera Festival och framträder också flitigt som mandolinsolist i Sverige och Italien med olika ensembler och orkestrar. Han är grundare och ledare för ensemblen Camerata Mandolino Classico.

Vidare har Lars studerat stora mängder litteratur om Venedig genom tiderna och hört många berättelser om staden av vänner och kollegor. Han har stor erfarenhet av att både berätta om Vivaldi och Venedig och att guida musiker och körsångare i Venedig. På konserter både i Sverige och Italien så presenterar Lars alltid programmen muntligt och berättar om Vivaldi och hans samtid och om 1700-talets Venedig.

Han är, enligt andra, en bra berättare och presentatör och får ofta höra från publiken att de uppskattar inte bara musiken som framförs utan också den muntliga presentationen som förklarar och förtydligar musiken, tonsättarna, livet på 1700-talet och förstås presentationen av de medverkande artisterna.