Att bli förälder är fantastiskt. Att få ansvaret för ett nytt litet liv är omtumlande och berör djupt. Det är också den största utmaning en människa kan få.
Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Du behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som bara är att ta emot. Den som döps blir i och med dopet medlem i Svenska kyrkan och får ta emot nattvarden.
Alla får döpas – åldern spelar ingen roll
Barn, unga och vuxna är alla lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller ens förstå allting. Om det är ett barn som döps, bjuds barnet in till konfirmation längre fram. Då kan barnet själv välja att bekräfta sitt dop.
När det gäller barn behöver vårdnadshavarna godkänna att barnet döps. Ett barn som har fyllt tolv år måste också själv vilja bli döpt.
Gemenskap, tradition och glädje
Dopet är glädjefyllt, en tradition som ofta bjuder in till gemenskap med nära och kära. Men glädjen är förstås lika stor när ett dop firas i enkelhet. Oavsett hur du vill ha dopdagen, står personen som döps, och den människans liv, i centrum.
En fadder kan vara ett stöd
Den som döps kan få en eller flera faddrar. En ung eller vuxen person kan välja en fadder som hen kan samtala med om livet och Gud med. Ett barn kan få en fadder som är en extra vuxen att lita till. En person som också gärna kan berätta för barnet om dopet och om Gud.
Den som döps blir medlem
Den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan, som består av alla kristna genom alla tider. När dopet sker i Svenska kyrkan blir den döpta också medlem i just Svenska kyrkan.
Dop i Höllvikens församling
Kontakta expeditionen för att boka tid för dopet. Prästen tar sedan kontakt med er för ett dopsamtal för att planera gudstjänsten tillsammans. Rådgör gärna också med våra musiker inför dopet.
Doptider i Höllvikens församling
- Lördagar kl. 11.00 och 13.00.
- Söndagar i gudstjänsten kl. 11.00 eller i dopgudstjänst kl. 14.00. Doptiden kl. 14.00 kan också bokas för dop utanför kyrkorummet, t.ex. i hemmet eller på annan plats.
Kan vi ha ett dop utanför kyrkan?
Om ni vill ha enskilt dop i kyrkan, dop i hemmet eller dop med egen präst är det söndagar kl 14.00 som gäller. Det går också bra att ha dopet i en annan församling än din hemförsamling. Då kontaktar du den församling där dopet ska äga rum. Själva dopet kostar ingenting. Det gäller både i den egna församlingen eller om man väljer att döpa någon annanstans. Genom dopet blir man medlem i Svenska kyrkan.
Dopklänning finns att låna
I Höllvikens församling har vi två dopklänningar som du gärna får låna om du ska döpa ett barn. Den ena passar barn upp till tre månader, den andra barn som är ungefär två till sex månader. Det är helt gratis.
Hyra doplokal från Höllvikens församling
Vill ni hyra något av våra församlingshem för dopkaffe finns S:ta Annasalen vid Rängs kyrka och Linnésalen i Kyrkans hus vid Stora Hammars kyrka. Vill ni hyra församlingshemmet bokar ni det i samband med bokning av dopet.
S:ta Annasalen är utrustat för och rymmer cirka 40 personer och Linnésalen cirka 80 personer.
Kostar det något att hyra lokal i Svenska kyrkan?
Att hyra sal i samband med kyrklig handling kostar en liten summa. En depositionsavgift på 1500 kronor skall även erläggas när nyckeln hämtas på expeditionen. Summan återbetalas vid återlämnande av nyckeln.
För mer information och bokning var vänlig kontakta expeditionen.
Dop i Skanör-Falsterbo församling
Guds omsorg gäller alla människor och hela skapelsen, men i dopgudstjänsten blir det särskilt tydligt att löftet gäller den som döps. I dopet riktas nämligen löftet just till den som vi högt och tydligt nämner vid sitt namn. Löftet att Gud är med alla dagar, vad som än händer i livet.
När den som döps tar emot dopljuset riktas Jesus ord till personen:
Jag är världens ljus.
Den som följer mig ska inte vandra i mörkret
utan ha livets ljus.
Johannesevangeliet 8:12
Dopet blir en kraftkälla
Löftet om Guds omsorg gör dopet till en kraftkälla, för den kärlek som vi själva tog emot i dopet kan vi förmedla vidare. Vi kan bära hopp till de modfällda och göra oss modiga för våra medmänniskors skull.
Den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan. Tillsammans med alla andra sänds vi ut för att göra gott i världen och för våra medmänniskor.
Den som döps blir medlem
Den som döps i Svenska kyrkan blir också medlem i just Svenska kyrkan och får ta emot nattvarden.
Dopet är en helig handling
Dopet är ett sakrament. Det betyder ”helig handling”. Vi kallar dopet för sakrament därför att Jesus sa till sina vänner att de skulle berätta om honom och döpa människor.
Den som döps får vatten öst över sitt huvud. Vattnet är livsviktigt för människan och det är också en symbol för livet och för att växa.
Den kärlek vi själva tog emot i dopet kan vi förmedla vidare. Vi kan bära hopp till de modfällda och göra oss modiga för våra medmänniskors skull.
Alla får döpas – åldern spelar ingen roll
Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som vi får ta emot.
När det gäller barn – både små barn och ungdomar – är det vårdnadshavarna som bestämmer.
Dopet och namngivningsceremonier är olika saker
Ibland förväxlas dopet med en ceremoni för namngivning. Det stämmer inte, men namnet är ändå viktigt vid dopet, eftersom den som döps nämns vid namn.